ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να τρώμε μαύρα σμέουρα το καλοκαίρι

Photo by Kateryna Moskalova on Unsplash Photo by Kateryna Moskalova on Unsplash Photo by Kateryna Moskalova on Unsplash

Τα σμέουρα και ειδικά τα μαύρα, είναι από τα φρούτα που καλό θα ήταν να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας και ειδικά τώρα το καλοκαίρι, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των αλλεργιών στο δέρμα.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρων σμέουρων (σημείωση: όχι βατόμουρα) μπορεί να μειώσει τον κνησμό και τη φλεγμονή που σχετίζεται με το δέρμα και τις αλλεργίες.

Εδώ και αρκετά χρόνια, γίνονται σχετικές έρευνες γύρω από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκες σε ποντίκια, τα οποία κατανάλωναν μαύρα βατόμουρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τροφή αυτή, μείωσε την ερυθρότητα και το πρήξιμο που σχετίζεται με τα κοινά ανθρώπινα.

Τι προσφέρουν τα μαύρα σμέουρα

Τα φρούτα αυτά, φαίνεται να βοηθούν στην ανακούφιση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο τρόπος που λειτουργούν, είναι σαν να δίνουν σήμα στον οργανισμό και να του λένε ότι το εκάστοτε αλλεργιογόνο δεν αποτελεί κάποια απειλή.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η έκταση της επίδρασης τους στο δέρμα και τις αλλεργίες, δεν έχετε να χάσετε κάτι αν το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή, αφού μπορείτε να το βρείτε εύκολα και είναι αρκετά νόστιμο. Ειδικά σε περίπτωση που το δέρμα σας ερεθίζεται συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως να αξίζει μια παραπάνω δοκιμή.

Αυτά τα μούρα καλλιεργούνται συνήθως στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού των ΗΠΑ και στη δυτική Ευρώπη, όπου καταναλώνονται ευρέως.

Photo by Yulia Khlebnikova on Unsplash

Πλούσια σε ελαγικό οξύ, ανθοκυανίνες και αντιοξειδωτικά, τα μαύρα σμέουρα έχουν ονομαστεί «βασιλιάς των μούρων» για τα ανώτερα οφέλη για την υγεία τους.

1. Περιέχει υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, που τους δίνουν το πλούσιο, σκούρο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

2. Τα αντιοξειδωτικά επίπεδα τροφής μερικές φορές μετρούνται ως ORAC (ικανότητα ριζικής απορρόφησης οξυγόνου). Το επίπεδο των μαύρων σμέουρων ORAC είναι 77 µmoles / TE / g, περίπου τρεις φορές υψηλότερο από τα βατόμουρα, δηλαδή ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

3. Οι πανεπιστημιακές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό της ικανότητας των μαύρων σμέουρων να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων. Μελέτες in vitro δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα σμέουρων και βατόμουρων μπορεί να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του στόματος και του οισοφάγου.

4. Μελέτες στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξαν μείωση κατά 60-80% στους όγκους του παχέος εντέρου σε αρουραίους που έλαβαν δίαιτα με προσθήκη μαύρων σμέουρων.

5. Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξαν μείωση κατά 80% στους καρκίνους του οισοφάγου σε ποντίκια που έλαβαν δίαιτα 5-10% με μαύρα σμέουρα.

Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο διεξάγουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν εάν δρουν κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του οισοφάγου.
Τα μαύρα σμέουρα συνεχίζουν να δημιουργούν υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος από ερευνητές επιστήμονες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων τους.

 

Διαβάστε επίσης:

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

3 + 1 τρόφιμα που συμβάλουν στην απώλεια λίπους από την κοιλιά

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση