ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το είδος των πρεβιοτικών ινών είναι το σημαντικότερο στη διατροφή

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά, είναι τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο. Έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία, βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, διατηρούν υγεία του πεπτικού συστήματος και διαδραματίζουν ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Δεν είναι περίεργο που πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το κεφίρ και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για τη γενική υγεία, αλλά υπάρχει ένα ακόμη συστατικό για ένα υγιές έντερο, που είναι εξίσου σημαντικό. Ονομάζεται πρεβιοτικές ίνες (επίσης γνωστές ως «πρεβιοτικά») και είναι ο πιο σημαντικός τύπος ινών που μπορείτε να καταναλώσετε.

Photo by fauxels from Pexels

Τι είναι οι πρεβιοτικές ίνες;

Η πρεβιοτική ίνα είναι ένας τύπος ινών που δεν μπορεί να διαλυθεί εντελώς στο στομάχι. Αντιθέτως, αυτές οι ίνες ζυμώνονται από προβιοτικά βακτήρια του εντέρου στο λεπτό έντερο και στο παχύ έντερο, όπου παρέχουν τροφή για τα ίδια βακτήρια. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «πρεβιοτικές διαιτητικές ίνες», τότε δεν είστε οι μόνοι. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζετε πόσο σημαντικές είναι για την υγεία.

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά «συνεργάζονται» για να υποστηρίξουν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Πρώτον, όταν τα βακτήρια ζυμώνουν πρεβιοτικές ίνες, παράγονται σημαντικά υποπροϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία του παχέος εντέρου. Μελέτες έχουν ακόμη δείξει, ότι τα χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων, συνδέονται με πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα και η συμπλήρωση με τρόφιμα που παράγουν λιπαρά οξέα (γνωστά και ως πρεβιοτικά) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του διαβήτη και καρδιακές παθήσεις . Η κατανάλωση πρεβιοτικών ινών, έχει επίσης συσχετιστεί με λιγότερες λοιμώξεις του εντέρου, υγιέστερα επίπεδα χοληστερόληςκαι απώλεια βάρους.

Τα προβιοτικά δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες είναι εξίσου απαραίτητες.

Δείτε σε ποια τρόφιμα περιέχονται:

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, οι υψηλότερες ποσότητες πρεβιοτικών βρίσκονται σε πρώτες εκδόσεις των ακόλουθων τροφίμων:

Σκόρδο

Κρεμμύδια

Σπαράγγι

Πράσα

Αγκινάρες

Πικραλίδες

Μπανάνες

Φύκι

Κατά γενικό κανόνα, τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποτελούν αξιοπρεπείς πηγές πρεβιοτικών ινών.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Προβιοτικά: 8 βασικά οφέλη για την υγεία

Προβιοτικά: Βοηθούν στην απώλεια βάρους;

5 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση