ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κεφίρ Vs Γιαούρτι: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία

Photo by Ellieelien on Unsplash

Το κεφιρ και το γιαούρτι έχουν πολλές ομοιότητες. Και τα δύο είναι γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Υπάρχουν όμως πολλοί βασικοί τρόποι με τους οποίους διαφέρουν μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κατασκευής τους, του πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και του κατά πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία του εντέρου.

 

Πώς φτιάχτηκαν  και πότε είναι καλό να χρησιμοποιηθούν

Ενώ το κεφίρ και το γιαούρτι ζυμώνονται από γάλα, το γιαούρτι ζυμώνεται αποκλειστικά με βακτήρια ενώ το κεφίρ ζυμώνεται τόσο με βακτήρια όσο και με μαγιά.

Γι’ αυτό και έχουν διαφορετική γεύση. Επίσης το κεφίρ είναι ένα ρόφημα με μεγάλη περιεκτικότητα σε προβιοτικά. Ομοίως και το γιαούρτι αποτελεί μια καλή πηγή παρά το γεγονός ότι έχει διαφορετική υφή.

Photo by Carissa Gan on Unsplash

Πώς διαφέρουν διατροφικά

Αρχικά και τα δύο τρόφιμα είναι πηγές πρωτεϊνών.

Το απλό κεφίρ έχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα ενός φλιτζανιού και το απλό γιαούρτι έχει έξι γραμμάρια ανά μερίδα ενός φλιτζανιού. Και το κεφίρ και το γιαούρτι έχουν παρόμοιες ποσότητες υδατανθράκων, με εννέα γραμμάρια και 10 γραμμάρια ανά μερίδα ενός φλιτζανιού, αντίστοιχα.

Όμως το κεφίρ παρασκευάζεται τόσο με ζωντανά βακτήρια όσο και με μαγιά, ενώ το γιαούρτι παρασκευάζεται μόνο με καλλιέργειες ζωντανών βακτηρίων, το κεφίρ έχει υψηλότερα προβιοτικά οφέλη. Επομένως, εάν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε με καλά βακτήρια το έντερο, τότε μάλλον το κεφίρ, είναι η πιο κατάλληλη επιλογή.

Το Kefir είναι επίσης υψηλότερο σε ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και της καρδιάς. Συγκεκριμένα περιέχει 300 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά μερίδα, ενώ το γιαούρτι έχει 180 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα.

Επιπλέον το κεφίρ υπερτερεί σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την υγεία των ματιών, την υγεία των οστών και την ανοσία. Έχει 300 μικρογραμμάρια ανά μερίδα, ενώ το γιαούρτι έχει 230 μικρογραμμάρια ανά μερίδα.

Όσον αφορά τις παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και τα δύο τρόφιμα παρασκευάζονται από γάλα, η κατανάλωση κεφίρ ή γιαουρτιού μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια εάν έχετε δυσανεξία ή ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γενικά όμως και τα δύο τρόφιμα είναι ασφαλή ως προς την κατανάλωση, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Όπως μπορείτε να δείτε, το κεφίρ υπερτερεί ελαφρώς ως προς τα θρεπτικά οφέλη ενώ είναι πολύ υψηλότερο ως προς την ποιότητα των προβιοτικών.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε και τα δύο τρόφιμα, εντάσσοντας τα στην καθημερινή σας διατροφή. Είτε έχετε ιδιαίτερη προτίμηση στο ένα είτε στο άλλο, τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας;

Τι είναι η δίαιτα yo-yo και πώς επηρεάζει τον οργανισμό;

Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση