ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη: Τα οικειακά προϊόντα που είναι τοξικά για το έμβρυο

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα, καλείται να λάβει αρκετά θέματα υπόψη, όσον αφορά στην υγεία τη δική της αλλά και του μωρού τους. Εκτός από μία καλή διατροφή, που οι περισσότερες γυναίκες φροντίζουν να ακολουθούν, υπάρχουν ορισμένα «αθώα» πράγματα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και είναι τοξικά για την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά, όπως προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες. Οι ειδικοί συνιστούν στις μέλλουσες μητέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να τα αποφεύγουν:

Βαφές για τοίχους

Η διαμόρφωση του χώρου για το πρώτο του δωμάτιο, είναι για όλους τους γονείς μία πολύ ξεχωριστή και ευχάριστη διαδικασία. Παρόλα αυτά οι μητέρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις βαφές για τους τοίχους, καθώς υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν ίχνη από μόλυβδο, μία ουσία που ευθύνεται για πρόωρες γεννήσεις και γενετικές ανωμαλίες. Μία λύση, είναι να αναζητήσετε προϊόντα που δεν περιέχουν διαλύτες ή σπρέι και να αερίζετε καλά το δωμάτιο. Ιδανικά, θα ήταν  ακόμα καλύτερο, αν αναθέτατε σε ένα άλλο πρόσωπο να κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς.

Αντικουνουπικά σπρέι

Τα εντομοαπωθητικά, βοηθούν πραγματικά στην απαλλαγή από τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα, όμως δεν είναι φιλικά για τις εγκύους. Περιέχουν λίγα ίχνη DEET και άλλες χημικές ουσίες, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα. Επομένως καλό είναι να αποφεύγονται κατά τους πρώτους μήνες, όταν το μωρό αρχίζει να αναπτύσσεται.

Photo by Ömürden Cengiz on Unsplash

Μπάλες ναφθαλίνης

Χρησιμοποιούνται γενικά για να απωθούν τους σκόρους από τα ρούχα, αλλά περιέχουν 98% ναφθαλίνιο, το οποίο είναι μια τοξική χημική ουσία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλλουν από ναυτία, ζάλη, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του εμβρύου, εάν έρθετε σε επαφή με αυτές.

Πλαστική ύλη

Το πλαστικό δεν είναι μόνο κακό για το περιβάλλον, αλλά είναι επίσης ό,τι χειρότερο για μια έγκυο γυναίκα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ίχνη επικίνδυνων χημικών ουσιών όπως φθαλικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του εμβρύου και να επηρεάσουν την ανάπτυξη του.

Άμμος απορριμμάτων γάτας

Μελέτες αναφέρουν ότι τα οικιακά προϊόντα, όπως κουτί απορριμμάτων γάτας ή κιβώτιο άμμου, περιέχουν ένα παράσιτο, το οποίο ονομάζεται Toxoplasma gondii, το οποίο σε περίπτωση κατάποσης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές κατά τη γέννηση στα μωρά και να προκαλέσει και άλλες παρενέργειες στη μητέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

8 λόγοι που μπορεί να βγει εσφαλμένα θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία και υπάρχουν 5 λόγοι γι’ αυτό

Τι μαρτυρά η ακμή για την υγεία ανάλογα με το σημείο όπου εμφανίζεται

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση