ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος που οι πατάτες επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα

Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Οι πατάτες είναι ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα μικρών και μεγάλων. Τηγανητές, ψητές , βραστές υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Ωστόσο θεωρείται ότι είναι ο «βασιλιάς» των υδατανθράκων. Και όπου υπάρχει μεγάλη πρόσληψη σε αυτούς, προκαλείται και κατ’ επέκταση αύξηση των επιπέδων του σακχάρου.

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή γλυκόζης και ενέργειας στον οργανισμό. Η υπερβολική λήψη τους, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη, ειδικά αν έχετε διαβήτη. Οπότε ενώ πρόκειται για μια πλούσια πηγή ενέργειας, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση της, ενώ αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την τιμή του σακχάρου στο αίμα.

Όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει κιλά, το πρώτο πράγμα που συνήθως αποφεύγει στη διατροφή του είναι οι υδατάνθρακες. Ο γλυκαιμικός δείκτης ,( επίσημα παγκοσμίως αναφέρεται ως Glycemic index) , αφορά τα επίπεδα γλυκόζης στις εκάστοτε τροφές.  Οι περισσότερες ποικιλίες πατάτας έχουν το GI τους  περίπου στις 111 μονάδες μέτρησης, σε σύγκριση με ένα μήλο που έχει γλυκαιμικό δείκτη περίπου στο 38.

Παρά το γεγονός αυτό, οι πατάτες εξακολουθούν να αποτελούν μια υγιεινή τροφή, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση τους σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.  Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο σκούρη είναι η φλούδα τους, τόσο πιο πλούσιο είναι το εσωτερικό τους σε φαινόλες.

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως ορισμένες ποικιλίες πατάτας έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη οπότε και αυξάνουν το σάκχαρο, ενώ άλλες χαμηλότερο και αυτό έχει να κάνει και με την περιεκτικότητα τους σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Γλυκοπατάτες: πηγή θρεπτικών συστατικών

Οι γλυκοπατάτες θεωρούνται απο τις πιο ωφέλιμες ποικιλίες πατάτας καθώς περιέχουν:

  • Σίδηρο
  • Μάγνησιο
  • Φώσφορο
  • Ψευδάργυρο
  • Βιταμίνη Β1
  • Ασβέστιο

Οι λευκές πατάτες καθώς επίσης και οι γλυκοπατάτες, έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες,λιπαρά, πρωτεϊνες και νερό. Η λευκή πατάτα αποτελεί επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλίου.

Γενικότερα καλό είναι για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρο, όποια ποικιλία πατάτας και να επιλέξουν, να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα τους.

Συμπέρασμα

Θέλουμε να προσέχουμε όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο την εμφανισή μας και την υγεία μας. Το να βγάλουμε τελείως απο την διατροφή μας τους υδατανθρακες ίσως και να μην είναι τελικά η λύση. Όσο αφορά τα άτομα που πάσχουν απο σάκχαρο, καλό θα ήταν να ήταν να κάνουν συχνή καταμέτρηση του και πάντα σε συννεόηση με τον προσωπκό τους γιατρό.

 

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση