ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο βλαβερά είναι όλα τα αναψυκτικά για την υγεία – Για τι ενοχοποιούνται τα zero

αναψυκτικά
Photo by Alex Loup on Unsplash

Τα αναψυκτικά όπως όλοι γνωρίζουν, δεν κάνουν καλό στην υγεία. Κάθε χρόνο που περνάει, έρχεται όλο και από μια έρευνα να το επιβεβαιώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πόσο βλαβερά είναι τα αναψυκτικά για την υγεία, αποτελεί μια νέα μελέτη, που αποκάλυψε ακόμη και ότι υπάρχει πραγματικός λόγος για τον οποίο όσοι πίνουν συχνά, καταλήγουν να τρώνε περισσότερο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύονται στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism , τα ποτά που είναι γεμάτα με σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη) σε σύγκριση με τη γλυκόζη (ο κύριος τύπος σακχάρου που κυκλοφορεί στο αίμα), μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών όπως τα αναψυκτικά, δεν θα σας βοηθούν να καταλάβετε, αν έχετε χορτάσει πραγματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τρώτε περισσότερο. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, που σε ορισμένες περιπτώσεις, καταλήγει μέχρι την παχυσαρκία.

Photo by Matheus Gomes from Pexels

Οι ερευνητές μελέτησαν 69 νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε δύο επισκέψεις της μελέτης όπου κατανάλωναν ποτά που περιέχουν σακχαρόζη ή γλυκόζη. (Για αναφορά, η σακχαρόζη είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός γλυκόζης και φρουκτόζης και προέρχεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Από την άλλη πλευρά, η γλυκόζη βρίσκεται φυσικά στο μέλι, σταφύλια, σύκα και δαμάσκηνα.)

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δώσουν δείγματα αίματος 10, 35 και 120 λεπτά μετά την κατανάλωση των ζαχαρούχων ποτών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έπιναν τα ποτά σακχαρόζης, παρήγαγαν χαμηλότερες ποσότητες ορμονών που καταστέλλουν την πείνα, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν ποτά που περιέχουν την ίδια ποσότητα γλυκόζης. Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη ότι τα ατομικά χαρακτηριστικά – συμπεριλαμβανομένου του σωματικού βάρους και του φύλου – επηρέασαν τις ορμονικές αποκρίσεις, στους δύο διαφορετικούς τύπους σακχάρων.

Ακόμα και αν αντικαταστήσετε τα ζαχαρώδη αναψυκτικά με αυτά της zero εκδοχής, πάλι βλάπτετε την υγεία σας. Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη, είναι εξίσου κακή για την καρδιά σας με την κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών.

Γι΄ αυτό καλό θα ήταν να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση τους, σε περίπτωση που πίνετε καθημερινά. Προτιμήστε εναλλακτικά, ένα μεταλλικό νερό ή μια σόδα με μία φέτα λεμόνι.

Διαβάστε επίσης:

Πώς πρέπει να τρώμε για να ζήσουμε περισσότερο;

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D από το πρώτο έτος ζωής αποτρέπουν την παιδική παχυσαρκία

Ποιοι λόγοι οδηγούν στην παχυσαρκία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση