ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 φράσεις που κάθε leader πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί

4 φράσεις που κάθε leader πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί
Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Ένας στους δέκα ανθρώπους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Πιθανότατα, λοιπόν, σ’ αυτό το 10% να ανήκει τουλάχιστον ένας συνάδελφός μας. Η πανδημία, η εξάντληση, τα συνεχόμενα lockdowns επιβαρύνουν την κατάσταση, ενώ πολλοί βρίσκονται παγιδευμένοι στην εσωτερική κρίση που βιώνουν.

Ένας leader, χρειάζεται να είναι στο πλευρό της ομάδας του – όχι να επιβαρύνει τη συναισθηματική τους κατάσταση. Είναι σημαντικό να λειτουργεί με ενσυναίσθηση, να φροντίζει ώστε οι υφιστάμενοί του να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ορισμένες φράσεις που μπορεί να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Προκειμένου, λοιπόν, να οδηγήσουμε την ομάδα μας ψηλά, καλό είναι να τις αποφύγουμε. Κι αυτό γιατί άθελά μας, μπορεί να πληγώσουμε κάποιον ανεπανόρθωτα.

«Είναι τρελός»

Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη λέξη για να περιγράψουμε έναν υφιστάμενο – και όχι μόνο – με τον οποίο διαφωνούμε. Αν κάποιος πάσχει, για παράδειγμα, από κατάθλιψη και θεωρεί τον εαυτό του «τρελό» επειδή συμβουλεύεται έναν ειδικό, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να τον «χτυπήσουμε» ακόμη δυνατότερα.

«Είναι άρρωστος»

Πρόκειται για μία φράση που μπερδεύει πολλούς. Ένας άνθρωπος που δεν είναι σε καλή ψυχική κατάσταση, ακούγοντας τον προϊστάμενό του να αποκαλεί κάποιον «άρρωστο», έστω και για αστείο, όχι μόνο θα προσβληθεί, αλλά είναι πιθανό να επηρεαστεί και να «πέσει» ακόμη περισσότερο. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις λέξεις που επιλέγουμε, ειδικά όταν είμαστε σε θέσεις ισχύος.

«Είναι διπολικός»

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να χαρακτηρίζεται κάποιος «διπολικός» ειρωνικά, επειδή ίσως είναι κυκλοθυμικός ή λέει ψέματα. Αν κάποιος, όμως, έχει πράγματι διαγνωστεί, θα αισθανθεί ότι τον κατακρίνουμε, για μία εσωτερική του μάχη. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε τις ψυχικές διαταραχές για να σχολιάσουμε αρνητικά τους γύρω μας.

«Έχει θεματάκια»

Τα «θεματάκια» μπορεί να ποικίλουν. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορούμε να τα αναφέρουμε, είναι αν πράγματι επηρεάζουν την απόδοση του εργαζομένου. Πριν αναφερθούμε σε κάτι που αντιμετωπίζει ο διπλανός μας, ας κάνουμε την εσωτερική μας αναζήτηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

3 tips για να είστε ένας καλός ηγέτης της ομάδας σας από απόσταση

Πώς να οδηγήσετε την ομάδα σας στην επιτυχία χωρίς να κάνετε αρνητικά σχόλια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση