ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μην χάσετε την ελπίδα σας

ελπίδα
Photo by Ben White on Unsplash

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την αισιοδοξία με την ελπίδα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες.

Ο διαχωρισμός τους μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε καλύτερα κάποια πράγματα για εμάς τους ίδιους. Σύμφωνα με το The Conversation, ως ελπίδα ορίζεται η τάση να βλέπουμε τους επιθυμητούς στόχους όσο το δυνατόν περισσότερο και να προσεγγίζουμε αυτούς τους στόχους με την πεποίθηση ότι εμείς ή άλλοι έχουμε την ικανότητα να επιτύχουμε τους στόχους. Χαρακτηρίζεται επίσης ως «πορεία σκέψης», που εστιάζει σε συγκεκριμένα σχέδια για την επίτευξη των στόχων.

Η αισιοδοξία είναι διαφορετική. Οι ειδικοί ορίζουν την αισιοδοξία ως τη γενική προσδοκία ότι καλά πράγματα θα συμβούν στο μέλλον. Οι αισιόδοξοι τείνουν να αναζητούν τα θετικά πράγματα και, κατά καιρούς, να αρνούνται ή να αποφεύγουν αρνητικές πληροφορίες.

Εν ολίγοις, η αισιοδοξία είναι να περιμένουμε καλά πράγματα. Η ελπίδα είναι για το πώς σχεδιάζουμε και ενεργούμε για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Ακολουθούν πέντε βασικές στρατηγικές για να αναπτύξετε την ελπίδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως προτείνουν οι ειδικοί:

1. Θέστε στόχους

Οι άνθρωποι που ελπίζουν δεν επιθυμούν – φαντάζονται και ενεργούν. Καθορίζουν σαφείς, εφικτούς στόχους και κάνουν ένα σαφές σχέδιο. Πιστεύουν στην ικανότητά τους να φέρουν αποτελέσματα. Αναγνωρίζουν ότι η πορεία τους θα χαρακτηρίζεται από στρες και αποτυχία. Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι μπορούν να «προβλέψουν αυτά τα εμπόδια» και «να επιλέξουν» τα σωστά «μονοπάτια».

Επιπλέον, οι αισιόδοξοι άνθρωποι προσαρμόζονται . Όταν οι ελπίδες τους ανατραπούν, τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στο να κάνουν πράγματα για την επίτευξη των στόχων τους.

Είναι σημαντικό ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πεποίθηση ότι κάποιος είναι ικανός να επιτύχει τους στόχους του μπορεί να είναι πιο σημαντική για την ελπίδα από το να ξέρει πώς να επιτύχει αυτούς τους στόχους.

2. Αξιοποιήστε τη δύναμη της αβεβαιότητας

Αρκετοί ερευνητές υποστήριξαν ότι, για να γεννηθεί η ελπίδα, τα άτομα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιτύχουν.

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές από τις αβεβαιότητες της ζωής, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν την ελπίδα σε δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι γονείς παιδιών με διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας χρησιμοποίησαν το γεγονός ότι τόσο λίγα είναι γνωστά για αυτή την κατάσταση στην παιδική ηλικία, για να τροφοδοτήσουν και να διατηρήσουν την αίσθηση της ελπίδας τους.

Οι γονείς είπαν ότι επειδή είναι τόσο δύσκολο να διαγνωστεί με ακρίβεια η σκλήρυνση κατά πλάκας στην παιδική ηλικία, έτρεφαν την ελπίδα ότι υπήρχε η πιθανότητα να δόθηκε λανθασμένη διάγνωση και ότι θα μπορούσαν να αναρρώσουν και να ζήσουν μια κανονική ζωή.

Εν ολίγοις, ένα μέλλον που είναι αβέβαιο έχει πολλές δυνατότητες, άρα ενισχύει την ελπίδα ότι κάτι θα εξελιχθεί θετικά.

3. Διαχειριστείτε την προσοχή σας

Για να μην χάσετε τη θετικότητα σας, καλό είναι να εστιάζετε την προσοχή σας στις θετικές πληροφορίες. Ακόμα και σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που ζούμε, είναι σημαντικό να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο. Υπάρχουν πολλοί θάνατοι και έντονη οικονομική κρίση. Μέσα σε όλα αυτά τα ολέθρια πράγματα όμως, έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο, ενώ γίνονται πολλές προσπάθειες στήριξης όσων αναζητούν εργασία. Η διατήρηση της ελπίδας στις δύσκολες στιγμές, απαιτεί να αποφεύγουμε τις αρνητικές εικόνες και μηνύματα.

4. Συνδεθείτε με άλλους

Η ελπίδα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μεμονωμένα. Η έρευνα καταδεικνύει ότι τα άτομα που εργάζονται για να φέρουν μια κοινωνική αλλαγή, ιδιαίτερα οι ακτιβιστές κατά της φτώχειας, οι σχέσεις τους με την κοινότητα έδωσαν λόγο για ελπίδα και πυροδότησαν την πεποίθησή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Όταν μοιράζεστε τους προβληματισμούς σας με άλλους τότε ενισχύετε το αίσθημα αυτό.

5. Γίνετε ρεαλιστές

Η καλλιέργεια και η διατήρηση της ελπίδας, λοιπόν, απαιτεί να συλλέγουμε στοιχεία από τη δική μας ζωή, την ιστορία και τον κόσμο γενικά και να χρησιμοποιούμε αυτά τα στοιχεία για να καθοδηγήσουμε τα σχέδια, τα μονοπάτια και τις ενέργειές μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε ονειροπόλοι.

Διαβάστε επίσης:

Aναζήτηση εργασίας: Πώς θα καταλάβετε αν είναι κατάλληλη για εσάς

H ερώτηση που μπορεί να αλλάξει για πάντα την καριέρα σας

Πώς να απαντήσετε σε 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις συνέντευξης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση