ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από μία τοξική σχέση

Photo by Tom Parsons on Unsplash

Οι τοξικές σχέσεις, τις περισσότερες φορές αφήνουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία όσων από την αρχή λόγω του ενθουσιασμού, επιλέγουν να μη δώσουν σημασία στα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αργότερα και αφού γίνουν πιο επώδυνα πολλά πράγματα, τότε αντιλαμβάνονται πόσο μάταιο είναι να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα είναι ολέθρια για κάποια άτομα, τα οποία πέφτουν ακόμα και σε κατάθλιψη, ή άλλες ψυχικές νόσους. Ίσως όμως στην περίπτωση αυτή, είναι και ο σκληρός τρόπος να μάθουν κάποια πράγματα. Έτσι, στην επόμενη σχέση, οι κόκκινες σημαίες θα γίνονται πιο νωρίς αντιληπτές, άρα θα μειώνονται και οι πιθανότητες να γίνει μία ακόμα επιλογή ενός ακατάλληλου συντρόφου.

Αντί λοιπόν, να μεμψιμοιρούμε μετά από μία τοξική σχέση, είναι καλό να στραφούμε στα παθήματα που μας γίνονται μαθήματα. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

1- Οι «κόκκινες σημαίες» είναι τα σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όσο και αν δεν θέλουμε να το δεχτούμε, ορίζουν από την μια σχέση ως κακή ή αρνητική. Συχνά τείνουμε να τα παραβλέπουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Αυτό όμως στην πορεία, μας κάνει να καταλάβουμε πώς ακριβώς είναι μια τοξική σχέση. Έτσι, στην επόμενη που θα προκύψει, θα συνειδητοποιούμε αυτά τα σημάδια πιο εύκολα και κυρίως θα μας είναι πιο δύσκολο να υποκριθούμε ότι όλα είναι καλά.

2- Μας κάνει να καταλάβουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε στον επόμενο δεσμό μας. Επαναλαμβάνουμε συχνά το ίδιο λάθος και σε μία νέα σχέση. Αυτό ακόμα και αν μοιάζει με κάτι επιφανειακό, μπορεί να είναι και ο λόγος που επιλέγουμε να μπλέκουμε σε μία τοξική σχέση, ή να συμβάλουμε στο να γίνει τοξική. Επομένως, είναι στο χέρι μας να μαθαίνουμε τι δεν πρέπει να επαναλαμβάνουμε.

3- Μας βοηθά να συνειδητοποιούμε ότι το να υποστηρίζουμε λανθασμένα πράγματα, δεν είναι καλό σε μια σχέση, αλλά ούτε και για εμάς τους ίδιους. Διότι εάν συνεχίσουμε να δικαιολογούμε τη λάθος συμπεριφορά του συντρόφου μας, τότε αυτός ή αυτή δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αλλάξει τη στάση του. Σε μια τοξική σχέση, ένας σύντροφος τείνει να υποστηρίζει τα λάθος πράγματα σε έναν άλλον, μόνο για να διατηρηθεί η σχέση. Αλλά αυτή η τακτική, δεν λειτουργεί ποτέ.

4- Σε μια τοξική σχέση, ένας σύντροφος καταβάλλει κάθε είδους προσπάθεια για να μην έρθει ο χωρισμός. Χρειάζεται όμως ίση προσπάθεια και από τους δύο. Έτσι, αυτό διδάσκει στους ανθρώπους ότι μόνο ένα άτομο δεν μπορεί να κρατήσει υγιή μια σχέση με τις δικές του δυνάμεις.

5- Μια τοξική σχέση σας κάνει πιο δυνατούς ψυχικά. Τώρα είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε και να μπορείτε να χειρίζεστε πιο ώριμα τα αρνητικά πράγματα.

6- Το πιο σημαντικό, μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι το να είσαι μόνος είναι καλύτερο από το να είσαι δυστυχισμένος. Οι τοξικές σχέσεις καταστρέφουν την ψυχική ηρεμία και αυτό δεν αξίζει σε κανέναν. Επομένως, είναι καλύτερο να μείνετε μόνοι, μέχρι να έρθει η στιγμή να προχωρήσετε παρακάτω στη ζωή σας με έναν νέο σύντροφο.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση

Πώς μπορεί η τοξική συμπεριφορά να σας στερήσει την επιτυχία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση