ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

9 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη χρόνια ανησυχία

άγχος
Photo by Zohre Nemati on Unsplash

Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν την τάση να ανησυχούν για όλα. Από την υγεία τους, μέχρι και για τη δουλειά τους.

Εάν αυτό το στοιχείο το αναγνωρίζετε και στον εαυτό σας, τότε μπορεί να ανησυχείτε για τη ζωή σας. Αυτή η υπερβολική ανησυχία δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία . Μπορεί επίσης να καταστρέψει και τη φυσική σας ευεξία.

Το αίτιο που σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι μπορεί να πηγάζει από την παιδική ηλικία. Τα διαζύγια γονέων αλλά και η υπερπροστασία, μπορεί αργότερα στη ζωή να μετατραπούν σε μια νοοτροπία ότι ο κόσμος δεν είναι ένα ασφαλές μέρος.

Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι ανησυχούν, είναι επειδή πιστεύουν ότι θα τους συμβεί κάτι άσχημο. Όλο αυτό το ψυχολογικό πρόβλημα, μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ναυτία, κόπωση και πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος. Επιπλέον, σύμφωνα με το webmd, το 93% των ατόμων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, έχουν επίσης επικαλυπτόμενη ψυχιατρική διαταραχή όπως κατάθλιψη.

Μπορείτε να καταλάβετε πότε η ανησυχία σας είναι υπερβολική αν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεται η καθημερινότητα σας και νιώθετε μονίμως στεναχωρημένοι.

Photo by Motoki Tonn on Unsplash

Οι ειδικοί συνιστούν τα παρακάτω βήματα για να το αντιμετωπίσετε:

Κάντε μια λίστα με τις ανησυχίες σας: Γράψτε επιγραμματικά όλα όσα σας ανησυχούν.

Αναλύστε τη λίστα: Δείτε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για τα θέματα που σας ανησυχούν και εντοπίστε εκείνα τα προβλήματα που δεν είναι στο χέρι σας να τα διευθετήσετε. Για παράδειγμα αν ανησυχείτε ότι δεν θα βρείτε διαθέσιμο ραντεβού στο γιατρό σας, καλέστε στο γραφείο του να κλείσετε μια επίσκεψη. Εάν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ότι θα νοσήσετε από καρκίνο, τότε αυτή είναι μια μη παραγωγική ανησυχία.

Συμβιβαστείτε με την αβεβαιότητα: Αφού αναγνωρίσατε το πρόβλημα σας, τώρα ήρθε η στιγμή να το αποδεχτείτε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τη αυτή την αγχώδη διαταραχή. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον. Εκεί βρίσκεται και η αποδοχή. Το να παρατηρείτε ότι υπάρχει αβεβαιότητα και να εστιάζετε στα πράγματα που όντως μπορείτε να ελέγξετε να απολαύσετε ή να εκτιμήσετε.

Πείτε δυνατά τις ανησυχίες σας: Επαναλάβετε αρκετές φορές δυνατά τη σκέψη που σας ανησυχεί, μέχρι να σας γίνει βαρετή και να φύγει από το μυαλό σας. Ακούγοντας την ξανά και ξανά, θα χάσει τη δύναμη της.

Βάλτε τον εαυτό σας σε άβολη θέση: Τα άτομα που ανησυχούν αρκετά, έχουν την τάση να  αποφεύγουν νέα πράγματα και καταστάσεις που τους φέρνουν σε άβολη θέση. Ανησυχούν για κάτι πριν καν το ζήσουν ή το δοκιμάσουν με αποτέλεσμα να προσπαθούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία.  Αν όμως βγάλετε τον εαυτό σας έξω από τη ζώνη άνεσης, τότε θα βασίζεστε λιγότερο στην ανησυχία ως στρατηγική αντιμετώπισης.

Σταματήστε να προτρέχετε: Πάρτε μια βαθιά ανάσα όταν νιώσετε ότι σας κυριεύει η ανησυχία και επικεντρωθείτε στο τώρα. Σκεφτείτε τι μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας ώστε να γίνει η ζωή σας πιο ευχάριστη τη δεδομένη στιγμή. Αποφύγετε να κάνετε σκέψεις για το τι μπορεί να σας συμβεί, γιατί τίποτα δεν ειναι προδιαγεγραμμένο και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε πολύ τα επίπεδα του άγχους σας.

Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζετε: ο άγχος ή η ανησυχία έχουν να κάνουν με την αναμονή. Η σκέψη «τι θα γίνει εάν» είναι πάντα πολύ χειρότερη από ό, τι συμβαίνει πραγματικά.

Εκφραστείτε: Το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου – η αμυγδαλή – καταστέλλεται όταν ανησυχείτε. Το συναίσθημα ξεκινά αργότερα με γαστρεντερικά συμπτώματα, κόπωση ή γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Χρησιμοποιήστε τα συναισθήματά σας. Μην προσπαθήσετε να τα «θάψετε»,  γιατί όταν κλαίτε ή θυμώνετε, εκδηλώνετε άλλα συναισθήματα αλλά δεν ανησυχείτε.

Μιλήστε για αυτό: Εκτός από τις τεχνικές γνωστικής θεραπείας που αναφέρθηκαν παραπάνω – οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή ενοχλητικών συμπεριφορών – η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει και να μειώσει την ανησυχία σας αν φτάσει στη ρίζα της.

Διαβάστε επίσης:

Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση