ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

H αναβλητικότητα δεν είναι τεμπελιά, είναι φόβος: 3 tips να την αντιμετωπίσετε

αναβλητικότητα
Photo by Khoa Võ from Pexels

Σύμφωνα με το Psychology Today, η αναβλητικότητα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν πολλοί άνθρωποι. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί περιστασιακά, χωρίς να σημαίνει ότι ένα άτομο είναι αναβλητικό, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul Τζόσεφ Φεράνι.

Η έρευνα του διαπίστωσε ότι όλοι αναβάλλουμε καθήκοντα, όμως το 20% των ανδρών και γυναικών των ΗΠΑ, είναι χρόνια αναβλητικοί.

Η συμπεριφορά αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση του χρόνου, αλλά συνδέεται με την κατάθλιψη, καθώς είναι ένας «μηχανισμός» αντιμετώπισης.

Όταν κάποιος, αποφεύγει μια δυσάρεστη εργασία και κάνει κάτι άλλο που του δίνει μια προσωρινή ώθηση στην καλύτερη διάθεση, σχετίζεται με μια συμπεριφορά αποφυγής ενός προβλήματος «για να νιώσει καλύτερα», σύμφωνα με τον καθηγη΄τη Τίμοθι Πάιχιλ στο Πανεπιστήμιο του Carleton στην Οτάβα.

Αλλά η ντροπή και η ενοχή που νιώθει όταν δεν κάνει αυτό που πρέπει, μπορεί να τον κάνει να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας έναν φαύλο, αυτοκαταστροφικό κύκλο.

Αυτό που καθιστά την αναβλητικότητα τόσο επιβλαβή, είναι ότι οι εργασίες δεν εξαφανίζονται, αλλά μένουν εκεί, όπως και τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και το πρόσθετο άγχος ενός χρονικού περιορισμού

Οι δύο καθηγητές, συμφωνούν ότι η αναβλητικότητα δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης του χρόνου. Πρόκειται για την πραγματική αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας. Η συναισθηματική ρύθμιση, είναι η πραγματική ιστορία της αναβλητικότητας.

Σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ότι παρουσιάζετε χρόνια αναβλητικότητα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Αναγνωρίστε γιατί αποφεύγετε

Η αναβλητικότητα δεν είναι τεμπελιά, είναι φόβος και η αποφυγή των δυσάρεστων συναισθημάτων.

Νιώθουμε άγχος όταν μας ωθούν να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουμε με κάθε κόστος. Αλλά όταν προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα, είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Αν αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, θα μπορέσετε να αρχίσετε να τα διαχειρίζεστε.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για την αναβλητικότητα

Τα άτομα με χρόνια αναβλητικότητα, είναι πολύ αυστηρά με τον εαυτό τους. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορούν να κάνουν είναι να συγχωρήσουν τον εαυτό τους για την αναβλητικότητα.

Οι ερευνητές λένε ότι η αυτοσυμπόνια αποδίδει, επειδή η αναβλητικότητα συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα. Όταν συγχωρέσετε τον εαυτό σας, θα μειώσετε την ενοχή που αισθάνεστε για την αναβλητικότητα, εξαλείφοντας έναν από τους κύριους παράγοντες για την αναβολή.

Απλά ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε όσα αναβάλλετε

Καλό είναι να αγνοήσετε το πώς αισθάνεστε και να εστιάσετε στο ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη σας δράση.

Ο Πάιχιλ προτείνει την κατανομή εργασιών σε εύκολα βήματα. Ακόμη και η ολοκλήρωση μιας σχετικά μικρής εργασία, θα σας βοηθήσει να σημειώσετε πρόοδο και να νιώσετε καλύτερα γι’ αυτή. Αυτό αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας, η οποία με τη σειρά της μειώνει την επιθυμία να αναβάλλετε. Επιπλέον, αυτή η απλή εναλλαγή σας κάνει να εστιάζετε περισσότερο στη δράση παρά στα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να ολοκληρώσετε τελικά αυτό που ξεκινήσατε.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση