ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μία ερώτηση που πρέπει να κάνετε για να αξιολογήσετε την προσωπικότητα κάποιου

Photo by Amy Hirschi on Unsplash

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία τάση να βλέπουν τον εαυτό τους πιο έξυπνο και ικανό απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και πολλές φορές καταλήγουν σε τόσο χαμηλές επιδόσεις, χωρίς καν να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι υπερεκτιμάνε τις δυνατότητες τους.

Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις μέσα σε αυτήν τη γενική τάση. Πρόσφατη έρευνα παρατήρησε κάτι πολύ ενδιαφέρον.  Ότι οι άνθρωποι είναι πολλοί καλοί όταν αξιολογούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι εταιρείες ξοδεύουν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για αξιολογήσεις προσωπικότητας. Υπάρχουν επιστημονικά επικυρωμένα πλαίσια , ιδίως τα  χαρακτηριστικά της προσωπικότητας «Big 5» , αλλά αυτές οι αξιολογήσεις ενδέχεται να μην είναι προσιτές στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Ανεξάρτητα όμως από την κλίμακα της, είναι καλό για τον εργοδότη να έχει μία αίσθηση της προσωπικότητας των υποψήφιων υπάλληλων. Είναι εσωστρεφείς και χρειάζονται πολύ χρόνο σκέψης; Είναι ευχάριστοι και ευπροσάρμοστοι; Ή μήπως πολύ ανταγωνιστικοί;

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Η γνώση των απαντήσεων σε ερωτήσεις όπως αυτές, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιστοιχίσετε το σωστό άτομο στον σωστό ρόλο και να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπερέχει σε δυναμική.

Η έρευνα λοιπόν, προτείνει ειδικά στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, όταν έρθει η στιγμή της συνέντευξης, να μην χάσουν το χρόνο τους προσπαθώντας να εφαρμόσουν διάφορες πλάγιες ψυχολογικές μεθόδους αξιολόγησης προσωπικότητας. Τονίζει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουν την εξής απλή ερώτηση: «Πώς είναι η προσωπικότητα σας;».

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να ρωτάτε τους υποψήφιους υπαλλήλους αν είναι έξυπνοι ή καλοί οδηγοί. Όλοι θα σας πουν ότι είναι τέλειοι και καταπληκτικοί. Αλλά αν τους ρωτήσετε για την προσωπικότητά τους, είναι πιθανό να σας δώσουν μια αρκετά ακριβή απάντηση, όπως αναφέρει το ιστολόγιο της British Psychological Society Research Digest .

«Στην πραγματικότητα, η έρευνα αποκάλυψε ότι, αν μη τι άλλο, είμαστε πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας σε σχέση με τους άλλους», σύμφωνα με το δημοσίευμα της μελέτης στο Psychological Science.

Λειτουργεί ακόμη και για ναρκισσιστές

Αυτό προφανώς ισχύει ακόμη και για σαφώς αρνητικά χαρακτηριστικά όπως ο ναρκισσισμός. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι αν ρωτήσετε απλά τους ανθρώπους, «Είστε ναρκισσιστής»; Οι απαντήσεις τους θα ευθυγραμμιστούν αρκετά με τις επιστημονικά επικυρωμένες κλίμακες, για τη μέτρηση αυτού του χαρακτηριστικού.

Η μόνη προειδοποίηση είναι να εμμείνουμε σε έγκυρα χαρακτηριστικά που έχουν αποδειχθεί ότι είναι σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Η επιστήμη προτείνει να λάβετε σοβαρά υπόψη αν κάποιος σας πει ότι είναι εξωστρεφής, νευρικός ή ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι σας λέει την αλήθεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ: Από την αλλοίωση του εγκεφάλου στη μεταβολή ολόκληρης της προσωπικότητας

Τι σχέση έχει η προσωπικότητα με την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα μας;

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση