ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνική ενδυνάμωσης για να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας

To δεύτερο Lockdown έχει αποδειχθεί για πολλούς αρκετά χειρότερο σε σχέση με το πρώτο. Ο κίνδυνος για την υγεία, η αβεβαιότητα για τα επαγγελματικά και τα οικονομικά, δημιουργεί έντονο άγχος και στρες, τα οποία δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

Ένα ακόμα συναίσθημα με το οποίο επίσης έρχονται αντιμέτωποι, είναι ο φόβος, ο οποίος καταφέρνει να ριζώσει όχι μόνο στην ανησυχία για την πανδημία, αλλά και σε άλλους είδος ανασφάλειες και προβλήματα.

Ο φόβος, είναι και η αιτία, που πολλοί γίνονται διστακτικοί και αναβλητικοί στη ζωή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί ή έστω να μπορεί να ελέγχει για να μην μπορεί ξανά να σας κυριεύσει σε έντονο βαθμό.

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτόν:

Μία μέθοδος αυτοβοήθειας χωρίζεται σε 4 βήματα:

1.αποδοχή του φόβου

2.Αγκαλιάζοντας το συναίσθημα

3.Δράση

4.Επανάληψη

πηγή: pexels

Αποδοχή του φόβου

Ο φόβος δεν είναι απαραίτητα ένα κακό συναίσθημα. Άλλωστε είναι αυτό που οδηγεί στην επιβίωση και μας επιτρέπει να επιζήσουμε. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν μπορούν να τον αντιληφθούν.

Έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα συναισθήματα διαρκούν μόνο μέχρι 90 δευτερόλεπτα. Έτσι, όταν αισθάνεστε τον φόβο, ειδικά όταν γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει πραγματική υπαρξιακή απειλή, ίσως θελήσετε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι είναι ακριβώς αυτό. Φόβος. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο. Η ζωή σας δεν κινδυνεύει , ούτε η ύπαρξή σας.

Το να αρνείστε ότι φοβάστε, είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα αντίθετα, αφού επιτρέπετε σε αυτό το συναίσθημα να ασκεί μεγαλύτερη δύναμη επάνω σας.

Αγκαλιάστε τον φόβο σας

Θυμηθείτε, το αίσθημα του φόβου είναι ενσύρματο σε εμάς. Είναι εκεί για να μας προστατεύσει. Μόλις αγκαλιάσετε αυτόν τον φόβο και αποδεχτείτε ότι πάντα θα επιστρέφει σε εσάς σε κάποια μορφή, τότε θα σταματήσετε να χάνετε χρόνο προσπαθώντας να τον «ξεπεράσετε» ή να τον ξεφορτωθείτε. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να αφιερώσετε χρονο, για να μάθετε πώς να το διαχειριστείτε καλύτερα.

Δράστε στο φόβο σας

Η δράση δημιουργεί περαιτέρω δράση. η ορμή δημιουργεί περαιτέρω ορμή. Έτσι, μόλις κάνετε ένα βήμα, θα αρχίσετε να χτίζετε την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να κάνετε το επόμενο.

Ρίξτε μια ματιά στους κινδύνους και αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν… Πώς θα ήταν το αποτέλεσμα σε τρεις, έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα;

Μήπως τελικά κάνετε τους φόβους σας χειρότερους απ’ ο,τι πραγματικά είναι;

Επαναλάβετε

Το μυστικό είναι να μάθετε πώς να μετατρέψετε τους φόβους σας σε δύναμη. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία, κάθε φορά που θα νιώθετε οτι φοβάστε, ή αντιμετωπίζετε μια πρόκληση ή κάνετε κάτι άγνωστο.

Ο φόβος δεν θα πάψει να σας ακολουθεί, όμως αν τον αντιμετωπίσετε με λογική και δράση τότε θα καταφέρετε όλα όσα νομίζατε ότι δεν μπορείτε να πετύχετε.

Διαβάστε επίσης:

Χαιροφοβία: Ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών πραγμάτων

Ποια είναι η σχέση του έρπητα ζωστήρα με το άγχος;

Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ άγχους και κατάθλιψης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση