ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι καταλήγουν να σαμποτάρουν την καριέρα τους

πηγή: unsplash

Πολλοί έχουμε την εντύπωση, ότι μία επιτυχημένη καριέρα βασίζεται στην οξυδέρκεια. Μία μελέτη όμως του Harvard Business School, ανέτρεψε τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι καταλήγουν να σαμποτάρουν την καριέρα τους. Ο λόγος, οφείλεται στο γεγονός, ότι έχουν μεν υψηλή μόρφωση και δεξιότητες σχετικές με την ιδιότητα τους, όμως δεν έχουν το ίδιο ανεπτυγμένη τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Μερικές φορές, όταν οι διανοητικά προικισμένοι άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν όσο θέλουν, είναι επειδή υπονομεύουν διακριτικά τους εαυτούς τους. Σύμφωνα με την έρευνα, ακολουθούν πέντε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι έξυπνοι άνθρωποι:

πηγή: unsplash

Υποτιμούν την οικοδόμηση ανθρωπίνων σχέσεων

Τα πολύ έξυπνα άτομα, βλέπουν μερικές φορές την επιτυχία τους ως αναπόφευκτη, λόγω της υψηλής τους νοημοσύνης. Η συνέπεια αυτού, είναι ότι μπορεί να βλέπουν τη διπλωματία στο χώρο εργασίας ως κάτι εκνευριστικό παρά ως βασική ικανότητα.

Λύση: Ξεκινήστε εντοπίζοντας τρεις διπλωματικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιτυχία σας.

Βρίσκουν μάταιη την ομαδική εργασία

Για κάποιον που κατανοεί γρήγορα τις έννοιες, μπορεί να είναι δύσκολο να συνεργαστεί με άτομα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία πληροφοριών. Οι έξυπνοι άνθρωποι, μερικές φορές δυσκολεύονται επίσης και να τις εκχωρήσουν, λόγω της αίσθησης ότι μπορούν να κάνουν καλύτερα μια εργασία, ανεξάρτητα από το αν αυτό αληθεύει πραγματικά.

Λύση: Μάθετε να εκτιμάτε ότι τα διαφορετικά μυαλά σε μια ομάδα, μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Βασίζουν την αυτοεκτίμηση στο γεγονός ότι είναι έξυπνοι

Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη κριτικών σχολίων ή την ανάληψη κινδύνου. Εάν μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησης σας στηρίζεται στη νοημοσύνη σας, μπορεί να σας δυσκολεύουν καταστάσεις που μπορεί να σας εκθέσουν, με κίνδυνο να χαλάσει η τέλεια εικόνα που έχετε πλάσει για τον εαυτό σας.

Λύση: Αναπτύξτε σχέσεις με άτομα που εμπιστεύεστε για να σας δώσει εποικοδομητικά σχόλια.

Βαριούνται εύκολα

Εάν είστε έξυπνοι και περίεργοι, ενδέχεται να χάσετε γρήγορα το ενδιαφέρον σας για οτιδήποτε μόλις το καταλάβετε.

Λύση: Προσπαθήστε να ανεχτείτε μερικές ώρες πλήξης, για να κερδίσετε εύκολα κέρδη στη συνολική σας επιτυχία

Βλέπουν τη σκέψη ως λύση σε κάθε πρόβλημα

Οι ευφυείς άνθρωποι, είναι συνηθισμένοι να πετυχαίνουν μέσω των δεξιοτήτων της σκέψης τους. Με αυτόν τον τρόπο όμως, μπορεί να παραβλέπουν ότι μια διαφορετική προσέγγιση θα ήταν πιο ωφέλιμη για εκείνους.

Λύση: Παρατηρήστε πότε μία σκέψη, σας γίνεται εμμονή. Στη συνέχεια προσπαθήστε να εξετάσετε περισσότερες παραμέτρους, δίνοντας κάθε φορά και μία άλλη εξήγηση για τι τι μπορεί να ισχύει γι αυτό που έχετε στο μυαλό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι σχέση έχει η προσωπικότητα με την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα μας;

Τι χρειάζεται για να σταματήσει η επαγγελματική προκατάληψη εναντίον των γυναικών

Τι δίνει κίνητρο στις γυναίκες των επιχειρήσεων;