ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αγαγνωρίσετε έναν κοινωνιοπαθή χαρακτήρα

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Η λέξη “κοινωνιοπαθής”, χρησιμοποιείται συχνά στα κοινωνικά περιβάλλοντα για να περιγράψει όποιον στερείται ενσυναίσθησης. Παρά τη συχνή και συχνά λανθασμένη χρήση της φράσης, οι αληθινοί κοινωνιοπαθείς πρέπει να διαγνωστούν με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας.

Τι είναι ένας κοινωνιοπαθής;
Για να διαγνωστεί κάποιος ως κοινωνιοπαθής, πρέπει να εμφανίσει τουλάχιστον τρία από επτά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο “Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών”. Ορισμένα από αυτά, περιλαμβάνουν την έλλειψη ενσυναίσθησης και μετάνοιας, χειραγώγηση, αδιαφορία για άλλους και κακές διαπροσωπικές δεξιότητες μεταξύ άλλων.

Συγχρόνως με αυτά τα κριτήρια, ένα άτομο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχει ιστορικό προβληματικής συμπεριφοράς μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Η διαφορά μεταξύ κοινωνιοπαθών και ψυχοπαθών

Είναι γεγονός ότι αυτές οι δύο κατηγορίες, έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο περιπτώσεις που διαφέρουν σε θέματα συνείδησης και συμπεριφοράς. Οι κοινωνιοπαθείς, έχουν συνήθως ιστορικό τραύματος ή κακοποίησης στην παιδική ηλικία, αλλά είναι σε θέση να συνδεθούν με άλλους. Καταλαβαίνουν την έννοια της μετάνοιας σε κάποιο βαθμό, αλλά γενικά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να τους κρατήσει μακριά από επιβλαβείς προς του άλλους συμπεριφορές.

Από την άλλη πλευρά, οι ψυχοπαθείς μπορεί να μην συνάπτουν καν σχέσεις ή συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους, οπότε δεν εμφανίζουν τύψεις όταν χειραγωγούν ή βλάπτουν. Έρευνες έχουν δείξει, ότι μπορεί να έχουν περισσότερο γενετική προδιάθεση για την ψυχική αυτή κατάσταση.

Photo by Jez Timms on Unsplash

Σημάδια ενός κοινωνιοπαθή

1. Παραπλανητικός

Τα άτομα αυτά, μπορούνι να δημιουργήσουν ακόμα και ψευδώνυμα ή άλλα άτομα για προσωπικό ή χρηματικό κέρδος. Δεν έχους απολύτως κανένα πρόβλημα με το ψέμα, ούτε με την υποκρισία, προκειμένου να καταφέρουν τον σκοπό τους. Μπορούν επίσης να χειραγωγούν τους άλλους με μεγάλη άνεση.

2. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι αυτό που επιτρέπει στους ανθρώπους να ακολουθούν τους κανόνες, να είναι ευγενικοί με τους άλλους και να δημιουργούν στενές σχέσεις. Ωστόσο, ο κοινωνιοπαθής, λόγω έλλειψης των παραπάνω, μπορεί να βλάψει χωρίς ενοχές τους άλλους (μέσω εξαπάτησης , ψέματος, κλοπής και παραβίασης των κανόνων) χωρίς καν να αγχωθεί για τις συνέπειες.

Σε αντίθεση με τους ψυχοπαθείς που βλάπτουν σκόπιμα άλλους, οι κοινωνιοπαθητικοί μπορεί να μην έχουν επίγνωση τη ζημιά που προκαλούν.

3. Κακές διαπροσωπικές δεξιότητες
Λόγω των άλλων συμπτωμάτων τους, όπως η απάτη, η χειραγώγηση και η έλλειψη ενσυναίσθησης, οι κοινωνιοπαθείς δεν έχουν την ικανότητα να διατηρούν υγιείς στενές σχέσεις. Εάν το άτομο αυτό έχει στενή σχέση, αυτό οφείλεται σε ένα προσωπικό κέρδος που προσπαθεί να επιτύχει. Ο λόγος είναι εγωκεντρικός και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ενδιαφέρον ή φροντίδα.

4. Παράβλεψη κανόνων ή ορίων
Οι κοινωνιοπαθείς, γενικά δεν δίνουν σημασία στις συνέπειες. Αυτό μπορεί να τους κάνει να παραβιάσουν το νόμο, να εξαπατήσουν, να πουν ψέματα ή να γίνουν επιθετικοί προφορικά ή σωματικά με άλλους. Οι απατηλές και παρορμητικές τάσεις τους, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τησυμπεριφορά τους.

5. Παρορμητικότητα
Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που βοηθά στη διάκριση των κοινωνιοπαθών και των ψυχοπαθών. Ενώ ένας κοινωνιοπαθητικός μπορεί να είναι βιαστικός, λέει ότι οι ψυχοπαθείς είναι συνήθως υπομονετικοί και μελετούν προσεκτικά τις κινήσεις τους.

Εάν κάποιος επιδείξει αυτές τις συμπεριφορές, είναι σημαντικό να καθοριστούν όρια. Ιδανικά το καλύτερο που μπ[ορείτε να κάνετε, είναι νατους αποφεύγετε κρατώντας αποστάσεις από αυτούς.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί προωθούνται επαγγελματικά οι τοξικοί άνθρωποι

Oι πιο τοξικοί τύποι αντρών που καλό είναι να αποφύγετε

4 Τρόποι να παραμένετε θετικοί σε ένα αρνητικό περιβάλλον εργασίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση