ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς προσπαθούν να σας καταστρέψουν οι τοξικοί άνθρωποι

στόχος

Οι τοξικοί άνθρωποι αψηφούν κάθε λογική και απολαμβάνουν να δημιουργούν το χάος και να ωθούν τους άλλους στα άκρα πατώντας στις ευαίσθητες χορδές τους. Σε κάθε περίπτωση περιπλέκουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο μία κατάσταση και προκαλούν διαμάχες και υψηλά επίπεδα στρες στα άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή μαζί τους. Στην ουσία το μοναδικό πρόβλημα το αποτελούν αυτοί οι ίδιοι και όμως, κάνουν τα πάντα για πιστέψετε ότι το φταίξιμο είναι μόνο δικό σας.

Αν έχετε ήδη ανεχτεί πολλά από αυτούς, η εύκολη λύση θα ήταν να τους απομακρύνετε από τη ζωή σας, όπως ακριβώς ξεφορτώνετε τα σκουπίδια από το σπίτι. Στην περίπτωση όμως που η συνύπαρξη με αυτούς είναι αναπόφευκτη, τότε δείτε 5 τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να σας βλάψουν ώστε να τους αναγνωρίζετε και να τους αποφύγετε.

Γίνονται χειριστικοί

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να σας κάνουν να νομίζετε ότι είστε οι μόνοι που φταίτε για όλα τα άσχημα πράγματα που σας συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα αυτοί οι ίδιοι κινούν τα νήματα ώστε να «σπείρουν» ζιζάνια στις σχέσεις σας όχι μόνο με τους ίδιους αλλά και με άτομα του περίγυρου σας.

Δεν έχουν διάθεση να ακούσουν

Αν έχετε αισθανθεί ποτέ ότι τα λόγια σας δεν πιάνουν τόπο στο άτομο που απευθύνεστε, τότε πιθανότατα βρίσκεστε αντιμέτωποι με έναν τοξικό άνθρωπο. Ένα ακόμα βλαβερό μέσο που έχουν είναι να μην δείχνουν κανένα ενδιαφέρον σε όσα έχουν οι άλλοι να τους πουν, άσχετα αν αυτό έχει να κάνει με μία επείγουσα ανάγκη. Μπορεί να δείχνουν ότι σας ακούνε αλλά σύντομα θα σας διακόψουν προκειμένουν να μιλήσουν μόνο για όσα απασχολούν εκείνους. Αυτή η στάση σίγουρα θα σας προκαλέσει εκνευρισμό και δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα σας.

Προβάλλουν τα συναισθήματα τους σε εσάς

Οι τοξικοί άνθρωποι τρέφουν μόνο αρνητικά συναισθήματα για εσάς όμως φροντίζουν να το κάνουν να φαίνεται ότι εσείς είστε αυτοί που αισθάνεστε έτσι! Το άτομο αυτό είναι μονίμως θυμωμένο όμως υποκρίνεται ότι όλα είναι εντάξει μεταξύ σας κάνοντας σας να νομίζετε ότι εσείς είστε αυτοί που θυμώνετε. Πιστεύετε ότι εσείς έχετε το πρόβλημα και είναι πολύ δύσκολο για εσάς να βγείτε από αυτήν την κατάσταση, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πώς να σας χειριστούν.

Δεν σας σέβονται και θεωρούν ότι είναι πολύ καλύτεροι από εσάς

Απορρίπτουν οτιδήποτε έχετε να τους πείτε και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το πώς νιώθετε ή τι επιθυμείτε να κάνετε. Πιστεύουν ότι οι μόνοι που έχουν αξία είναι οι ίδιοι και αν υποψιαστούν ότι συμπίπτουν οι φιλοδοξίες σας τότε θα αρχίσουν να σας προκαλούν ακόμα περισσότερο μέχρι να νιώσετε εντελώς ανάξιοι.

Σας «τραβούν» προς τα κάτω

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν επιθυμούν την επιτυχία σας και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο ώστε να σας αποπροσανατολίσουν από τους στόχους και τα πράγματα που κάνετε καλά. Τα προσόντα σας μπορεί να μείνουν ανεκμετάλλευτα εξαιτίας της κακής επιρροής που ασκούν πάνω σας αυτά τα άτομα. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση που βρίσκεστε στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορούν όντως να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Επίσης τα τοξικά άτομα έχουν την ικανότητα να μην ξεχνούν ποτέ γι’ αυτό καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάτε μαζί τους. Αποφύγετε να τους εκμυστηρευτείτε τα μυστικά σας και μην τους αφήσετε να ανακαλύψουν τις αδυναμίες σας. Ένας τρόπος είναι να κρατάτε ουδέτερη στάση  αποφεύγοντας τις πολλές προστριβές μαζί τους.

Διαβάστε επίσης

Γιατί αυξήθηκε η επικοινωνία με πρώην συντρόφους κατά τη διάρκεια του lockdown

Πώς μπορεί η τοξική συμπεριφορά να σας στερήσει την επιτυχία

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση