ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι μπορεί να σας συμβεί αν κοιμάστε θυμωμένοι

όνειρα
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα με αρνητικό πρόσημο, ανεξάρτητα από το πόσο έντονα το αισθάνεται κάποιος.

Συχνά συμβαίνει, στο τέλος της ημέρας να διαπληκτιστούμε, με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή με συνεργάτη και να κρατήσουμε μέσα μας όλη αυτή την ένταση, ακόμη και μέχρι να αποκοιμηθούμε.

Προφανώς και κανένας δεν επιθυμεί να έχει αυτή την κατάληξη η μέρα του, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό θα ήταν να κάνετε μία προσπάθεια να αποβάλλετε τον θυμό, πριν πάτε για ύπνο.

Διαφορετικά ενδέχεται να βιώσετε τις εξής συνέπειες:

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Ο θυμός, σας χαλάει τον ύπνο

Το άγχος και τα βαριά συναισθήματα είναι γνωστό ότι πυροδοτούν τον οργανισμό για να σας κρατά με φυσικό τρόπο σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί επίσης ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο θυμό. Πιθανότατα θα ξυπνήσετε εξαντλημένοι αντί να νιώσετε ότι έχετε ξεκουραστεί. Κάπως έτσι ξεκινά και ένας φαύλος κύκλος στον οποίο κανείς δεν θέλει να βρεθεί.

Κάνει κακό στην υγεία σας

Οι επιστήμονες έχουν ήδη καθορίσει ότι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τη συνολική υγεία κάποιου. Κανονικά, ο ύπνος λειτουργεί ως «θεραπεία» κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, σταθεροποιώντας τα συναισθήματά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την επόμενη μέρα.

Όμως ο θυμός και το έντονο άγχος, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο αυτήν τη διαδικασία. Τα αρνητικά συναισθήματα, απελευθερώνουν ορμόνες του στρες , κάνοντας σας πιο ευερέθιστους.

Μακροπρόθεσμα, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και εφιάλτες ή, στις χειρότερες περιπτώσεις, σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη .

Είναι πιο δύσκολο να ξεχάσετε τα αρνητικά συναισθήματα μετά τον ύπνο

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είμαστε λιγότερο ικανοί να καταστέλλουμε μια αρνητική εμπειρία μετά τον ύπνο σε σχέση με πριν. Ο ύπνος μεγεθύνει τυχόν συναισθήματα, σκέψεις και προβλήματα.

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται νέες πληροφορίες και τις αποθηκεύει στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο θυμός πηγαίνει στη μακροχρόνια.

Μια κακή εμπειρία μειώνεται σε μεγάλο βαθμό εάν παραμείνουμε ξύπνιοι μετά από αυτήν, ενώ ο ύπνος «προστατεύει» την αρνητική συναισθηματική αντίδραση. Όταν τα κακά συναισθήματα στερεοποιούνται στη μνήμη σας, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τα καταστείλετε στο μέλλον.

 Ο θυμός «σκοτώνει» την ειλικρίνεια

Ως συνήθως τα άτομα που διαπληκτίζονται με τους συντρόφους τους πριν πάνε για ύπνο, βλάπτουν πολύ άσχημα τη σχέση τους. Η στιγμή πριν κοιμηθείτε, είναι κατάλληλη να έρθετε κοντά και να συνδεθείτε, αντί να συμβεί το αντίθετο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν το μοτίβο αυτό γίνει επαναλαμβανόμενο, μπορεί να μετατραπεί σε πικρία και τελικά θα καταστρέψει τη σχέση.

Στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα στον σύντροφo σας

Εάν αντί να κάτσετε να συζητήσετε με τον σύντροφο σας, επιλέγετε απλά να του λέτε μία αποστομωτική ατάκα και γυρίζετε την πλάτη να κοιμηθείτε, τότε αυτόματα βάζετε έναν «τοίχο» μπροστά σας. Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι προτιμάτε περισσότερο να έχετε εσείς την τελευταία κουβέντα, από το να κάτσετε να λύσετε την μεταξύ σας παρεξήγηση. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε διαφωνίες, μπορεί είτε να ενισχύσει είτε να  διαλύσει τις σχέσεις σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά μία σχέση από απόσταση

6 πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από μία τοξική σχέση

Ποια είναι η σχέση της επιστήμης με τον διαλογισμό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση