ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σύνδρομο ψευδεπίγραφης επιτυχίας: Τι είναι και γιατί το βιώνουν οι γυναίκες

Photo by Kevin Delgado on Unsplash

Το σύνδρομο της «ψευδεπίγραφης επιτυχίας» ή αλλιώς το «σύνδρομο του απατεώνα», είναι αυτό που αναπτύσσουν όσοι υποφέρουν από συναισθηματική εξάντληση, που οδηγεί σε σύγκρουση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Μία πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι το 66% των γυναικών το έχουν βιώσει. Το ποσοστού αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σύγκριση με τους άντρες, όμως δεν λαμβάνεται αρκετά σοβαρά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα προσθέσουν επιτέλους «νομιμότητα στη συζήτηση του «συνδρόμου του απατεώνα» ως ένα σημαντικό».

Το σύνδρομο της ψευδεπίγραφης επιτυχίας χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο ως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις γυναίκες που το βιώνουν, ενώ λαμβάνεται ακόμη λιγότερο σοβαρά όταν αναφέρεται σε γυναίκες διαφορετικών φυλών, τις οποίες επηρεάζει περισσότερο.

Τα συναισθήματα ανεπάρκειας που μπορεί να νιώθουν, είναι δύο φορές πιο δύσκολο να τα αποβάλλουν, διότι τα επιτεύγματα τους, είναι «θετικές διακρίσεις», αλλά σε σύγκριση με άλλες γυναίκες, πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για να ξεπεράσουν ένα μεγάλο πλήθος εμποδίων στην καριέρα τους.

Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

Οι γυναίκες από τη στιγμή που γεννιούνται, καλούνται να φανούν αντάξιες των υψηλών κοινωνικών προσδοκιών και μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητικών. Οι ρόλοι που καλούνται να αναλάβουν, είναι πολύ περισσότεροι από μιας εργαζόμενης γυναίκας.

Μόλις επιστρέψουν σπίτι, έχουν να αναλάβουν τους ρόλους της προσωπικής τους ζωής, όπως σύζυγοι και μητέρες.

Ακόμα και όσες καταφέρνουν να διατηρήσουν την απόλυτη ισορροπία στη δουλειά, δεν παύει να είναι «πλαστή» και αυτό γιατί μόλις επιστρέψουν στο σπίτι ακολουθεί η απογοήτευση.

Το σύνδρομο της «ψευδεπίγραφης επιτυχίας», εμφανίζεται στο σπίτι, όπου εκεί είναι που αισθάνονται πως ό,τι και να κάνουν είτε δεν είναι αρκετό ή καλό.

Οι ερευντές τονίζουν όμως ότι οι γυναίκες δεν γεννιούνται με σκοπό να δίνουν μια ζωή άθλους για να κερδίζουν την αποδοχή από τους γονείς, τους συζύγους, τους εργοδότες κ.ο.κ.

Σε περίπτωση που αισθάνεσθε ότι έρχεστε αντιμέτωπες με αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να το εξωτερικεύετε και να επικοινωνείτε όλα όσα σας προβληματίζουν.

Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε σημαντικά τον εαυτό σας. Το σύνδρομο της «ψευδεπίγραφης επιτυχίας», δεν είναι απλά συνώνυμο της χαμηλής αυτοεκτίμησης, αλλά το αποτέλεσμα ενός κόσμου, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην είναι ποτέ επιτυχημένες.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να εμμένουμε στην προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν πιστεύουν αρκετά στον εαυτό τους, αλλά να αναγνωρίσουμε, ότι ο κόσμος αρνείται εμπράκτως να πιστέψει στις γυναίκες.

Έτσι μόνο μπορεί να τεθεί μια νέα βάση πιο δίκαιη γι’ αυτές.

 

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ημέρα της νόσου Αλτσχάιμερ: Από την αλλοίωση του εγκεφάλου στη μεταβολή ολόκληρης της προσωπικότητας

Τι σχέση έχει η προσωπικότητα με την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα μας;

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση