ΥΓΕΙΑ

6 tips για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία

αϋπν'ια
Photo by Damir Spanic on Unsplash

Εάν συνηθίζετε να ξυπνάτε από τον ύπνο συχνά το βράδυ, τότε οι ειδικοί προτείνουν μερικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να αφήσετε το σώμα σας να χαλαρώσει και να επιστρέψει στην ήρεμη κατάσταση. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Βαθιές ανάσες: Η βαθιές, ελεγχόμενες ανάσες, είναι μια δημοφιλής πρακτική για τη μείωση του στρες και την προώθηση της χαλάρωσης. Βάλτε το χέρι σας στο στομάχι σας, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά αναπνοή αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 6. Εκπνεύστε από το στόμα με τον ίδιο τρόπο.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κανάλι στον εγκέφαλο αφιερωμένο στην κρίση της αδυναμίας για ύπνο, το οποίο προκαλεί περισσότερη ανησυχία και άγχος. Ο συνεχής κύκλος ανησυχίας μειώνει ακόμη περισσότερο την ικανότητά σας να κοιμάστε. Δείξτε λίγη συμπόνια και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα.

Μην παρακολουθείτε το ρολόι: Είναι σημαντικό να μην επιδεινώσετε το άγχος σας για το να μην κοιμάστε, ελέγχοντας συνεχώς την ώρα. Θα καταλήξετε να περάσετε όλη τη νύχτα υπολογίζοντας πόσες ώρες ύπνου θα είχατε κερδίσει εάν κοιμόσασταν σωστά.

Αποφύγετε το αλκοόλ πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι: Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το αλκοόλ σχηματίζει ακεταλδεΰδη, η οποία είναι διεγερτική. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγες ώρες, η νύστα θα μετατραπεί σε ενέργεια.

Μείνετε μακριά από το μπλε φως: Μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε στην πράξη, αλλά ιδανικά, θα πρέπει να ξοδεύουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πηγές φωτός φάσματος LED καταστέλλουν τα επίπεδα μελατονίνης και η μελατονίνη μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.

Σηκωθείτε μετά από 20 λεπτά: Εάν απλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από μια περίοδο 15 έως 20 λεπτών, βγείτε για λίγο από το δωμάτιο και κάντε μία άλλη ασχολία, μέχρι να νυστάξετε ξανά. Προτιμήστε να είναι κάτι βαρετό, όπως να στρώσετε τα μαξιλάρια στον καναπέ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νυστάξετε ξανά και κοιμηθείτε πιο ήρεμα.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα με τους πνεύμονες

Πώς να προστατευτείτε από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση