ΥΓΕΙΑ

Χαρτογραφήθηκε λεπτομερώς ο χάρτης της καρδιάς – Απαρτίζεται από 500.000 κύτταρα

Photo by RF._.studio from Pexels

Προκειμένου να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για καρδιαγγειακές παθήσεις, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, ανέπτυξε τον πιο λεπτομερή χάρτη της ανθρώπινης καρδιάς που δημιουργήθηκε ποτέ.

Ο χάρτης, ο οποίος χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτιαχτεί, δείχνει πώς μια υγιής καρδιά φαίνεται και λειτουργεί σε κυτταρικό επίπεδο, με την εμφάνιση παραπάνω από 500.000 κύτταρα.

Ο λόγος που δημιουργήθηκε, είναι για να παράσχει νέες ή καλύτερες πληροφορίες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας σχεδόν 18 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η χαρτογράφηση της ανθρώπινης καρδιάς με τέτοια λεπτομέρεια δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν με 14 καρδιές από δότες που ήταν υγιείς, αν και δεν ήταν κατάλληλες για μεταμόσχευση.

Photo by LinkedIn Sales Navigator from Pexels

Όπως περιγράφεται από το FreeThink, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αρκετές τεχνολογίες απεικόνισης, λογισμικό μηχανικής εκμάθησης και μια τεχνική που ονομάζεται αλληλουχία μονοκυττάρων, για τη μελέτη της γενετικής δραστηριότητας, σχεδόν μισού εκατομμυρίου μεμονωμένων κυττάρων στην καρδιά. Αυτό που κατάφεραν να προσδιορίσουν από αυτό, είναι ότι η καρδιά έχει 11 τύπους κυττάρων, τα οποία “στεγάζονται” σε έξι περιοχές.

Κατάλαβαν επίσης ότι τα κύτταρα στους διαφορετικούς θαλάμους της καρδιάς, συμπεριφέρονται διαφορετικά μεταξύ τους και ότι υπάρχουν κυτταρικές διαφορές μεταξύ των καρδιών των ανδρών και των γυναικών. Αυτή η τελευταία εικόνα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα καρδιαγγειακά νοσήματα επηρεάζουν διαφορετικά φύλα.

«Μπορώ να συνοψίσω τις σκέψεις μου με μία λέξη: μνημειακή», δήλωσε ο Ντάγκλας Μαν, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα και θα είναι μια τεράστια πηγή αναφοράς για το πεδίο».

Η πρωτοβουλία πίσω από τον λεπτομερή χάρτη, Human Cell Atlas, λέει ότι τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στον επίσημο ιστότοπο , αλλά εξακολουθούν να εργάζονται για τη βελτίωσή τους. Ένας στόχος, ειδικότερα, είναι η μελέτη οργάνων από έναν πιο διαφορετικό πληθυσμό, δεδομένου ότι και οι 14 που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό χάρτη, ήταν από λευκούς δότες.

Παρ ‘όλα αυτά, ο χάρτης των 500.000 κυττάρων, είναι ένα απίστευτο επίτευγμα και δείχνει πόσο εξελιγμένη ιατρική επιστήμη γίνεται χάρη στις νέες τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης:

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

7 ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

O κανόνας των 7+1 για την υγεία της καρδιάς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση