ΥΓΕΙΑ

Η παρακολούθηση του ύπνου ασθενών με κατάθλιψη, μπορεί να εντοπίσει το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό

Photo by averie woodard on Unsplash

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τα αντικαταθλιπτικά, είναι ότι οι ασθενείς πρέπει να τα λαμβάνουν για τουλάχιστον ένα μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά λειτουργούν για εκείνους ή όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί, ο κάθε οργανισμός τα αφομοιώνει με τον δικό του τρόπο και μπορεί να έχουν διαφορετική επίδραση σε έναν ασθενή.

Το “πειραματικο” αυτό στάδιο όμως, μπορεί σύντομα να αλλάξει, καθώς ερευνητές από την Ελβετία, βρήκαν έναν πιο σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο, για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα ενός αντικαταθλιπτικού: η λύση ήταν η παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων ενός ασθενούς, καθώς εκείνος κοιμάται.

Όπως αναφέρθηκε στο “New Atlas”, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας, διεξήγαγε μια μικρή πιλοτική μελέτη που επεξεργάστηκε 37 περιπτώσεις με ασθενείς, οι οποίοι όλοι τους ανεξαιρέτως είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία για σοβαρή κατάθλιψη.

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, μετρήθηκαν τακτικά τα εγκεφαλικά τους κύματα κατά τη φάση ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Μια ομάδα ελέγχου, με 15 από τους εθελοντές, απλώς παρέμεινε στο υπάρχον φάρμακο για όλη τη διάρκεια της μελέτης. Οι υπόλοιποι 22, ωστόσο, άλλαζαν τακτικά τις δοκιμές σε διαφορετικά φάρμακα, εάν η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους έδειχνε ότι το τρέχον φάρμακο ήταν πιθανό να είναι αναποτελεσματικό.

Αν και πρόκειται για μία αρκετά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έπειτα από πέντε εβδομάδες, το 87,5% των ατόμων που συμμετείχαν στη δεύτερη ομάδα, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους. Η μέτρηση αυτή, έγινε από την τυπική κλίμακα αξιολόγησης κατάθλιψης του Hamilton.

Από πλευράς της ομάδας ελέγχου, μόνο το 20% παρουσίασε παρόμοια απόκριση.

Κάνοντας αρκετά βήματα προς τα εμπρός, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας, για να δοκιμάσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ελέγξουν τα αντικαταθλιπτικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί χρειάζεται να ξεχωρίζουμε το στρες από το άγχος και την κατάθλιψη

Μεγάλη Βρετανία: Διπλασιάστηκαν οι πάσχοντες από κατάθλιψη λόγω πανδημίας

Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση