ΥΓΕΙΑ

Η συνήθεια που μπορεί να βλάψει την υγεία μας πιο πολύ και από το κάπνισμα

ημικρανία
Photo by cottonbro from Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία. Τι μπορεί να συμβεί όμως στην περίπτωση που δεν γυμναζόμαστε καθόλου;

Στο ερώτημα αυτό βασίστηκε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κλινική του Κλίβελαντ των ΗΠΑ απο τον καρδιολόγο Γουάελ Τζέιμπερ και τα αποτελέσματα ήταν “εκπληκτικά”, όπως τα χαρακτήρισε και ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής είναι χειρότερος για την υγεία σας από το κάπνισμα, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο CNN, ο Τζέιμπερ είπε ότι οι ερευνητές πρέπει τώρα να μεταδώσουν τους κινδύνους στον γενικό πληθυσμό ότι «η έλλειψη σωματικής άσκησης πρέπει να θεωρηθεί ισχυρή από έναν παράγοντα κινδύνου όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα – αν όχι ισχυρότερη από όλες αυτές».

«Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σχεδόν ως μια ασθένεια που έχει συνταγή, η οποία ονομάζεται άσκηση», είπε.

Photo by Nathan Cowley from Pexels

Οι ερευνητές μελέτησαν εκ των υστέρων 122.007 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε τεστ σε διάδρομο στην κλινική του Κλίβελαντ, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 1991 και της 31ης Δεκεμβρίου 2014 για τη μέτρηση της θνησιμότητας όλων των αιτιών που σχετίζεται με τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής κατάστασης. Εκείνοι με το χαμηλότερο ποσοστό άσκησης αντιπροσώπευαν το 12% των συμμετεχόντων.

Ο Τζέιμπερ, είπε ότι η μία ακόμα μεγάλη αποκάλυψη από την έρευνα είναι ότι η φυσική κατάσταση οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χωρίς όριο στο όφελος της αεροβικής άσκησης. Οι ερευνητές πάντα ανησυχούσαν ότι οι υπέρ του δέοντος ασκούμενοι ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει.

Τα οφέλη της άσκησης παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικίες και στους άνδρες και στις γυναίκες, πιθανώς λίγο πιο έντονα στις γυναίκες.

Οι κίνδυνοι, είπε, έγιναν πιο σημαντικοί, όταν τους σύγκριναν με αυτούς που δεν γυμνάζονται πολύ. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Αλλά είμαι έκπληκτος που ξεπερνά ακόμη και τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης ή ακόμη και η ασθένεια τελικού σταδίου».

“Άτομα που δεν έχουν καλή απόδοση στο τεστ του διάδρομου,” είπε ο Τζέιμπερ, “έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για την υγεία τους με τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια κατά την αιμοκάθαρση.”

Ο Δρ Σατζίτ Μπούρσι , καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι αυτό ενισχύει όσα γνωρίζουμε. “Ο καθιστικός, δυτικός τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και αυτό δείχνει ότι είναι αναστρέψιμο”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι γιατροί είναι πραγματικά καλοί στη θεραπεία ασθενών που είχαν καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά αυτά μπορούν να προληφθούν. «Έχουμε σκοπό να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να ασκηθούμε. Έχει να κάνει με το να σηκωθούμε και να κινηθούμε».

Για τους ασθενείς, ειδικά εκείνους που ζουν σε καθιστικό τρόπο ζωής, ο Τζέιμπερ είπε, “Πρέπει να ζητήσετε ιατρική συνταγή από το γιατρό σας για να αρχίσετε να γυμνάζεστε.”

Ακόμα και το καθημερινό περπάτημα για μισή με μία ώρα μπορεί να βοηθήσει.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Πώς να χάσετε βάρος με γυμναστική σύμφωνα με το σχήμα του σώματος σας

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγονται από άτομα με νεφρική νόσο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση