ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια πρωτιά για τεστ βιοδείκτη που μπορεί να προβλέψει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

κατάθλιψη
Photo by Dev Asangbam on Unsplash

Παγκόσμια πρωτιά κερδίζει το τεστ Αυστραλών επιστημόνων, που ισχυρίζεται ότι μετρά με ακρίβεια τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η δοκιμή, θα μπορούσε να προσφέρει στους γιατρούς ένα αντικειμενικό διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών για μια ποικιλία διαταραχών της διάθεσης.

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια περιστρέφονται γύρω από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας και προέρχεται από τον εγκέφαλο, ή BDNF.

Αυτή η σημαντική πρωτεΐνη, παίζει ρόλο στην αναπλήρωση εγκεφαλικών κυττάρων και στην προώθηση υγιών νευρικών λειτουργιών, όπως και για τα χαμηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Alzheimer , τη σχιζοφρένεια , τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τις διαταραχές της διάθεσης.

Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι ένας τρόπος άσκησης που ασκεί ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο είναι η αύξηση των επιπέδων BDNF.

Photo by Leon Biss on Unsplash

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι διαφορετικές μορφές του BDNF, έχουν πολύ διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες. Δυστυχώς, τα τρέχοντα εμπορικά κιτ ανάλυσης, δεν μπορούν να διαχωρίσουν με ακρίβεια τους τύπους BDNF.

Οι Αυστραλοί ερευνητές έχουν τώρα αναπτύξει ένα νέο κιτ ανάλυσης που για πρώτη φορά, μπορεί να διαφοροποιήσει με ακρίβεια τους τύπους BDNF.

Η τελευταία μελέτη της αυστραλιανής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatric Research , ξεκίνησε να δοκιμάσει τη νέα ανάλυση BDNF και συγκεκριμένα να μετρήσει τα επίπεδα mBDNF σε μια ευρεία ομάδα που αποτελείται από άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διπολική διαταραχή ή ιστορικό απόπειρων αυτοκτονίας.

Αυτό που διαπίστωσε, είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα mBDNF, συσχετίστηκαν τόσο με την κλινική κατάθλιψη όσο και με τη διπολική διαταραχή, ενώ τα σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονταν με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα mBDNF σε σύγκριση με εκείνα με μέτρια συμπτώματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα mBDNF στην ομάδα αυτοκτονίας δεν ήταν ασυνήθιστα χαμηλά. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αυτής της ομάδας, ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε υγιή άτομα ελέγχου.

Συζητώντας αυτό το φαινομενικά ασύμφωνο εύρημα, οι ερευνητές προτείνουν ότι η αιτιολογία της αυτοκτονίας μπορεί να είναι πιο διαφορετική από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ένα άλλο συναρπαστικό εύρημα στη νέα μελέτη είναι ότι υψηλότερα επίπεδα mBDNF εντοπίστηκαν σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, σε σύγκριση με εκείνα τα άτομα με MDD που δεν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο έλεγχος για οξείες αυξήσεις στα επίπεδα mBDNF μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να εκτιμηθεί πόσο καλά ο ασθενής ανταποκρίνεται σε μια δεδομένη αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Αν και η έρευνα είναι ακόμη προκαταρκτική, προτείνει ότι ένα συγκεκριμένο επίπεδο mBDNF στο αίμα, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντικειμενικό διαγνωστικό εργαλείο για τους γιατρούς.

Οι διαταραχές της διάθεσης επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή είναι ανθεκτικοί σε αντικαταθλιπτικά ή εναλλακτικές θεραπείες. Οι λόγοι δεν είναι κατανοητοί, αλλά θα μπορούσε να έχει σχέση με τις ανισορροπίες μεταξύ των διαφορετικών μορφών του BDNF, τις οποίες οι επιστήμονες σκοπεύουν να διερευνήσουν στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία & Καρκίνος Μαστού: 2ος Κύκλος δωρεάν σεμιναρίων για γυναίκες από το «Άλμα Ζωής»

8 τρόποι για να πετύχετε την ενδυνάμωση στα γόνατα

6 tips για να τρέχετε έξω με ασφάλεια το χειμώνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση