ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμάστε το βράδυ;

ύπνος
Photo by cottonbro from Pexels

Η υγιεινή του ύπνου λαμβάνεται σημαντικά υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας για έναν πολύ βασικό λόγο.

Σύμφωνα με την Healthline, η τήρηση μιας καλής ρουτίνας ύπνου συνδέεται με την καλύτερη πέψη, με υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, ακόμη και με την καλύτερη διάθεση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως και το μυαλό σας είναι σε θέση να χαλαρώσει αρκετά για να αναπαυθεί. Ο ύπνος, είναι η απόλυτη τεχνική αποκατάστασης, αφού βοηθά τον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί και να ανακάμψει από το στρες που βιώνετε καθημερινά.

Αλλά, αν περιμένετε να περάσουν τα μεσάνυχτα για να πέσετε να κοιμηθείτε, πιθανότατα θα χάσετε σημαντικές ώρες ανάπαυσης. Πριν από τις 12 το βράδυ, το σώμα μας παίρνει την πλήρη ανανέωση που χρειάζεται. Η φάση των 90 λεπτών πριν από τα μεσάνυχτα είναι μια από τις πιο ισχυρές φάσεις του ύπνου, επειδή είναι η περίοδος όπου το σώμα κάνει τις αναπληρώσεις που χρειάζεται. Ανανεώνεται σε κάθε επίπεδο – σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Σε αυτήν την πρώτη φάση του ύπνου, το σώμα περνάει σε μια φάση αυτο-θεραπείας.

Γύρω στις 10 μ.μ., η θερμοκρασία του και τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να μειώνονται, επιτρέποντάς σας να κοιμηθείτε πιο εύκολα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Women’s Health.com.

Photo by Damir Spanic on Unsplash

Στις 10:10 είναι η καλύτερη στιγμή για να κοιμάστε το βράδυ

Αν ξαπλώνετε περίπου στις 9:30 μ.μ θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα μέχρι τις 10 μ.μ. Αυτή η χρονική περίοδος δίνει συγκεκριμένα στο σώμα σας 20 λεπτά για να πέσει σε βαθύ ύπνο, όπου το σώμα σας μπορεί να κάνει όλη την αποκατάσταση που χρειάζεται. Επιπλέον, ο προγραμματισμός στο βιολογικό σας ρολόι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά, εκτελώντας διάφορες εργασίες κάθε φορά. Για να ξυπνήσετε με αίσθηση ανανέωσης, είναι καλύτερο να προγραμματίσετε να ξυπνήσετε προς το τέλος ενός κύκλου ύπνου.

Δεδομένου ότι ο μη-REM ύπνος, θεωρείται ο πιο βαθιά αποκαταστατικός ύπνος, η λήψη αυτών των 90 λεπτών πριν από τα μεσάνυχτα, μπορεί να αποκαταστήσει διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του σώματός σας. Αυτοί οι κύκλοι εμφανίζονται νωρίτερα το βράδυ, με το σώμα σας να διευκολύνει τον ελαφρύτερο ύπνο καθώς συνεχίζεται η νύχτα.

Με άλλα λόγια, το σώμα σας χρειάζεται να αρχίσει τη διαδικασία αυτο-θεραπείας πριν από τα μεσάνυχτα. Για να το πετύχετε, αρχίστε σταδιακά, να ξαπλώνετε όλο και πιο νωρίς από την ώρα που συνηθίζετε και αφήστε στην άκρη τα κινητά, διότι οι οθόνες σας αποσπούν την προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ο ποιοτικός ύπνος βοηθά στην αποφυγή της νόσου του Αlzheimer

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42%

Ο σύντομος ύπνος μέσα στη μέρα προσφέρει πολλά στη σωματική και ψυχική υγεία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση