ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν εκτίθεται γυμνό το σώμα μας βελτιώνεται η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας

Ο τρόπος που βλέπετε το σώμα σας σχετίζεται κυρίως με την αντίληψη που έχετε γι’ αυτό. Όμως η εικόνα που δημιουργείτε για το πώς φαίνεστε, πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή πολλοί, κάνουν το λάθος να δυσφημίζουν το σώμα τους για τις «ατέλειες» τους, που οι άλλοι δεν παρατηρούν αλλά και δεν έχουν δει ποτέ.

Η αρνητική εικόνα του εαυτού σας, βλάπτει σημαντικά την αυτοπεποίθηση σας και σας κάνει πιο επιφυλακτικούς και διστακτικούς σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας σας.  Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχει ένας τρόπος να βελτιώσετε την αντίληψη που έχετε για το σώμα σας: να γυμνάζεστε γύρω από μια ομάδα ξένων.

Χρησιμοποιώντας διαδικτυακές διαφημίσεις, οι ερευνητές κατάφεραν να προσλάβουν 27 άνδρες και 24 γυναίκες από την περιοχή του Λονδίνου για να συμμετάσχουν. Οι συμμετέχοντες, προτού ξεκινήσει η έρευνα, προειδοποιήθηκαν ότι «μπορεί να τους ζητηθεί να συμμετάσχουν σε μια ασφαλή και μη σεξουαλική, γυμνή δραστηριότητα».

Όπως περιγράφεται στο «The Journal of Sex Research», οι «νεοσύλλεκτοι» βρέθηκαν σε ένα μπαρ με δύο ξεχωριστά δωμάτια παρόμοιου μεγέθους και διάταξης και τους ζητήθηκε να δώσουν ένα μέτρο εκτίμησης του σώματος τους.

Photo by freestocks on Unsplash

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου ζητήθηκε να «απολαύσει τη συντροφιά των άλλων συμμετεχόντων». Το ίδιο ζητήθηκε και από την πειραματική ομάδα, με τη διαφορά όμως ότι θα το έκαναν γυμνοί.

Μετά από περίπου 45 λεπτά, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν διάφορες ψυχολογικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μέτρου εκτίμησης του σώματος.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν γυμνοί ανέφεραν μια πιο θετική εικόνα του σώματος μετά το τέλος του πειράματος.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση, υποδηλώνοντας ότι «το να στέκεσαι γυμνός γύρω από τους ξένους (σε ένα ασφαλές περιβάλλον) βελτιώνει την εικόνα του σώματός σου».

Τα ευρήματα «συμφωνούν» και με τις προηγούμενες μελέτες του επικεφαλής ερευνητή Keon West, σχετικά με τις δραστηριότητες που αφορούν το γυμνισμό.

Ωστόσο η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς κανέναν περιορισμό. Για παράδειγμα, το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, όμως ακόμη και αυτό δίνει φως στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που βλέπουν το σώμα τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τον εαυτό τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση