ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα πιο πιθανά μέρη μετάδοσης του κορονοϊού

Photo by Anna Shvets from Pexels

Ο κορονοϊός είναι μια τόσο μεταδοτική ασθένεια, που ο καθένας μπορεί οπουδήποτε να εκτεθεί σε αυτή. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δίνει πληροφορίες σχετικά με το ποιες τοποθεσίες εγκυμονούν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature , εξέτασε τα κρούσματα σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία τους εξαπλώθηκε σε λίγα σημεία, όπως εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και εκκλησίες.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες προέκυψαν από δεδομένα των κινητών τηλεφώνων, που παρακολουθούν την τοποθεσία των χρηστών.

Ο λόγος που η έρευνα αυτή έχει αξία, είναι επειδή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει ορισμένα μειονεκτήματά. Για παράδειγμα, τα δεδομένα προκύπτουν από μια προσομοίωση και όχι από πραγματικές καταστάσεις. Επιπλέον οι ερευνητές δεν εξέτασαν όλα τα μέρη που επισκέπτονται καθημερινά οι άνθρωποι.

 

Photo by Kate Trifo on Unsplash

Η έρευνα περιορίστηκε μόνο σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, επομένως τα δεδομένα ενδέχεται να διαφέρουν σε μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία είναι τόσο σοβαρά, που είναι δύσκολο να μη ληφθούν υπόψη. Γι’ αυτό και προτείνουν τη μείωση των μετακινήσεων σε αυτούς τους χώρους.

«Το μοντέλο μας προβλέπει ότι η κάλυψη σημείων ενδιαφέροντος στο 20 % της μέγιστης πληρότητας, μπορεί να μειώσει τις μολύνσεις παραπάνω από 80 %», εξήγησε o Γιούρι Λέσκοβιτς, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη έρευνα που συνιστά προσοχή σε αυτά τα μέρη. Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο με ρυθμό ρεκόρ, το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ), διενήργησε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κυριότερες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, είναι τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα γυμναστήρια.

Πιο συγκεκριμένα έδειξε ότι η μετάβαση σε τοποθεσίες που προσφέρουν επιλογές για φαγητό και ποτό στις εγκαταστάσεις τους, συσχετίστηκε με τα covid τεστ που βγήκαν θετικά στον κορονοϊό . Στην πραγματικότητα, εκείνοι που βγήκαν θετικοί, είχαν πάει περίπου τις διπλάσιες φορές για φαγητό σε ένα εστιατόριο, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν αρνητικοί.

Όταν γευματίζετε σε ένα εστιατόριο ή πηγαίνετε σε ένα μπαρ, είναι πιο πιθανό να μείνετε στο εσωτερικό, σε μια περιοχή με ελάχιστο αερισμό, με άλλα άτομα γύρω σας. Η στενή επαφή με σερβιτόρους ή άλλα μέλη του προσωπικού, το άγγιγμα αντικειμένων (μενού, πιάτα) και η αφαίρεση της μάσκας για φαγητό ή ποτό, σας θέτει επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθείτε.

Επιπλέον, τα εσωτερικά τραπεζοκαθίσματα, δεν τηρούν πάντα την απόσταση των δύο μέτρων.

Από την άλλη μεριά, τα γυμναστήρια είναι και αυτά κλειστοί χώροι, που ούτε εκεί φοριέται η μάσκα προσώπου, ενώ ο αερισμός είναι επίσης λιγοστός. Επιπλέον, η κοινή χρήση εξοπλισμού γυμναστικής, μπορεί να επιταχύνει τη διάδοση της νόσου, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε.

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα από Pfizer – BioNTech

Φινλανδία: Πιο αξιόπιστοι και από τα τεστ οι σκύλοι-ανιχνευτές του κορονοϊού

Ειδικό τεστ αναπνοής ανιχνεύει το 80% των περιπτώσεων καρκίνου στις πρώτες δοκιμές

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση