ΥΓΕΙΑ

Πώς να κρατάτε καθαρό από τα μικρόβια το κινητό τηλέφωνο

Photo by Allie Smith on Unsplash

Ο πανικός που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδεινώνει την κατάσταση. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο  διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του MIT Μανώλης Κέλλης με ανάρτησή του στο Facebook ο μόνος λόγος που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό ως πανδημία είναι για να τον αποτρέψουμε να φτάσει να γίνει.

Επομένως ήρθε η στιγμή να γίνουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι υψίστης σημασίας. Εκτός από το ίδιο το σπίτι πρέπει να φροντίσουμε να απομονώνουμε από τα μικρόβια και το κινητό τηλέφωνο.

Πρόκειται για τη συσκευή που ερχόμαστε σε επαφή όλο το εικοσιτετράωρο και το πιάνουμε τις περισσότερες φορές προτού προλάβουμε να πλύνουμε τα χέρια μας.

Έρχεται σε επαφή με πολλές επιφάνειες εκτός του σπιτιού και στη συνέχεια ακουμπά στις τσέπες και στις τσάντες. Επομένως είναι μία κινητή εστία μικροβίων που τα μεταφέρει γρήγορα από το ένα μέρος στο άλλο.

Σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές, ο κορονοϊός μπορεί να μείνει σε μια επιφάνεια όπως μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό – όπως και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων – μέχρι και εννέα ημέρες.

 

Photo by bruce mars on Unsplash

 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Journal of Hospital Infection», ανέλυσε δεδομένα από 22 προηγούμενες μελέτες για τους ανθρώπινους κοροναϊούς. Στα αποτελέσματα αναφέρεται ότι το φορτίο του ιού μπορεί να διατηρηθεί σε άψυχες επιφάνειες και να μεταδοθεί στον άνθρωπο όταν αυτός έρθει σε επαφή με κάποια από αυτές.

Για την αποτελεσματική απολύμανση του η μελέτη πρότεινε τη χρήση διαλύματος που περιέχει 0,1% χλώριο ή 62% έως 71% αιθανόλη (ένα βασικό συστατικό στα περισσότερα απολυμαντικά χεριών) πάνω σε ένα καθαρό πανί. Χρειάζεται περίπου ένα λεπτό σχολαστικό σκούπισμα για να καθαρίσει η συσκευή.

Η Apple δήλωσε πρόσφατα στους πελάτες της ότι μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα μαντηλάκια απολύμανσης στις οθόνες των προϊόντων τους. Το μόνο που δεν ενδείκνυται είναι ο ψεκασμός απευθείας στη συσκευή. Ο καλύτερος τρόπος είναι να εφαρμόζονται όλα τα απολυμαντικά προϊόντα πρώτα σε ένα πανί που να μην αφήνει χνούδια και έπειτα πάνω στις συσκευές.

Ένας ακόμα τρόπος για απολύμανση είναι να αναζητήσετε μία αποστειρωτική UV λάμπα για κινητά η οποία χρησιμοποιεί UV-C ακτινοβολία για να διασπά τα μικρόβια και τα βακτηρίδια.

Κρατώντας καθαρά τα κινητά τηλέφωνα μπορείτε να συμβάλετε ως έναν πολύ μεγάλο βαθμό στα προληπτικά μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης

Έρχονται τα ρούχα που θα μας προειδοποιούν για την κατάσταση της υγείας μας

Αγκαλιές κατά τον κορονοϊό: Όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε

Κορονοϊός: Η πανδημία που αλλάζει την ανθρωπότητα