ΥΓΕΙΑ

3 τρόποι να καταπολεμήσετε την απώλεια μυϊκής μάζας

απώλεια μυϊκής μάζας
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Η μυϊκή μάζα, τείνει να μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η ηλικία. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτρέπουν όσο μεγαλώνουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και να έχουμε σωματική δραστηριότητα.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γυμναστική με αντιστάσεις ήταν αποτελεσματική στη δημιουργία μυϊκής μάζας και στην επιβράδυνση της απώλειας μυών για γυναίκες και άντρες άνω των 50 ετών. Η μελέτη, η οποία έλαβε τόπο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, εξέτασε δεδομένα από 30 διαφορετικές παλαιότερες, ελέγχοντας συγκεκριμένα τι συμβαίνει σε άτομα άνω των 50 ετών που έκαναν τακτικές προπονήσεις με αντιστάσεις.

Με βάση τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το είδος εκγύμνασης, μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ενήλικες να διατηρήσουν τονωμένους τους μύες, να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να λάβουν μερικά ακόμα οφέλη για την υγεία, από την αυξημένη αντοχή και την ισορροπία έως τη μεγαλύτερη ευελιξία και την οστική πυκνότητα.

Photo by Katherine Hood on Unsplash

Εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε τη γυμναστική με αντιστάσεις ως μέρος της ρουτίνας άσκησής σας, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε τα εξής 3 tips:

Ξεκινήστε με κινήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό: Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακριβά βάρη ή ζώνες για να λάβετε μέρος σε προπόνηση μυικής ενδυνάμωσης. Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις σωματικού βάρους όπως push-ups είναι πολύ αποτελεσματικές. Επομένως, οι ενήλικες άνω των 50 μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από ίδιο τους το βάρος, ελέγχοντας το εύρος κίνησης τους. Επίσης με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού αφού δεν απαιτείται η προσθήκη επιπλέον βάρους σε μία άσκηση.

Μείνετε συνεπείς: Οι μύες γίνονται πιο δυνατοί με την πάροδο του χρόνου, οπότε είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς στην προπόνησή σας με αντιστάσεις. Ωστόσο, μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι πρέπει να κάνετε όσες περισσότερες επαναλήψεις την ημέρα μπορείτε, έως ότου οι μύες σας πονέσουν.

Αυτό είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να κάνετε λίγα λεπτά κάθε φορά, κάθε μέρα, αρκεί να περιστρέφετε τα μέρη του σώματος και να τα αφήνετε να ανακάμψουν. Για παράδειγμα, κάνετε κοιλιακούς τη Δευτέρα, πόδια την Τρίτη, ώμους την Τετάρτη και ραχιαίους την Πέμπτη.

Παραμείνετε σε μια ομάδα: Ένας τρόπος να παραμείνετε συνεπείς είναι να διατηρείτε τον εαυτό σας υπόλογο με τη βοήθεια μιας ομαδικής προπόνησης. Ακόμα και αν γίνεται μέσω skype, αρκεί για να σας παρακινήσει να εργαστείτε σκληρότερα.

Διαβάστε επίσης:

6 λάθη στη γυμναστική που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Γερμανοί επιστήμονες έκαναν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση