ΥΓΕΙΑ

Τα σπορ της μακροζωίας: Ποιο μπορεί να χαρίσει επιπλέον 10 χρόνια ζωής

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι σημαντική και ότι συμβάλει στη μακροζωία, όμως μπορεί κάποιος να αναρωτιέται αν όλα τα είδη γυμναστικής έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Νέα επιστημονικά ευρήματα, ανακάλυψαν ότι ορισμένα αθλήματα και κινήσεις μπορεί να να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής. Ακόμα πιο θετικό, είναι το γεγονός ότι δε χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αθλητής για να εντάξετε αυτή την άσκηση στη ρουτίνα σας.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στη «Mayo Clinic Proceedings», οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 8.500 αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια 25 ετών. Υπήρχαν επτά ασκήσεις που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήταν σταθερά συνδεδεμένες με άτομα που έζησαν κατά μέσο όρο τρία έως σχεδόν 10 χρόνια περισσότερο.

Αυτές οι δραστηριότητες είναι:

Τένις: 9,7 ετών

Μπάντμιντον: 6,2 χρόνια

Ποδόσφαιρο: 4,7 χρόνια

Ποδηλασία: 3,7 χρόνια

Κολύμβηση: 3,4 χρόνια

Τζόκινγκ: 3,2 χρόνια

Καλλισθενική: 3,1 χρόνια

Οι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν τον ακριβή σύνδεσμο μεταξύ αυτών των ασκήσεων και της συνολικής υγείας.

Γενικότερα πάντως διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες που ήταν πιο κοινωνικής φύσης, όπως τένις, μπάντμιντον ή ποδόσφαιρο, έτειναν να συνδέονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν επίσης αυτόν τον ισχυρισμό ότι όσο πιο κοινωνικοί είστε – και όσο πιο κοινωνικό είναι το πρόγραμμα άσκησής σας – τόσο περισσότερο θα ζήσετε λόγω της σημασίας της αλληλεπίδρασης με άλλους για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Επιπλέον, ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο και το κολύμπι, μπορούν να τροποποιηθούν για λιγότερη καταπόνηση και να γίνουν ευκολότερες για τις αρθρώσεις σας καθώς μεγαλώνετε.

Επομένως αν ακόμα δεν έχετε βρει ένα σπορ που να σας ενδιαφέρει και να μπορείτε να το ακολουθήσετε, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή να το ανακαλύψετε και να κάνετε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό σας, τη μακροζωία.

Διαβάστε επίσης:

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D από το πρώτο έτος ζωής αποτρέπουν την παιδική παχυσαρκία

Ο λόγος που η σωματική άσκηση στο κρύο μας βοηθά να χάσουμε περισσότερο λίπος

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση