ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Φωτογραφία από τον χρήστη Wendy Wei στο Pexels

Η φυσική άμυνα του οργανισμού εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ειδικά αυτή την περίοδο είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Τα νοσοκομεία είναι ακόμα ασφυκτικά γεμάτα από ασθενείς με κορονοϊό. Αυτό δείχνει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο δυνατό από το πρώτο.

Το κρύο και ο κακός καιρός, δεν είναι σύμμαχοι μας αυτή την περίοδο, διότι κάνουν τον κορονοϊό ακόμη πιο μεταδοτικό. Το καλοκαίρι, σαφώς και δεν τον εξάλειψε, όμως δεν επέτρεψε να γίνει τόσο έντονη η διασπορά του.

Οι περισσότεροι από εμάς τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προσέχουμε τη διατροφή μας, αθλούμαστε και παρόλα αυτά, το ανοσοποιητικό παραμένει αδύναμο.

Δείτε παρακάτω ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται γι’αυτό: 

1. Πολύ άγχος

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αρρωσταίνουν εξαιτίας πίεσης στη δουλειά ή μετά από μια έντονη συναισθηματική κατάσταση.

Σύμφωνα με μια έκθεση της “Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας”, το μακροχρόνιο στρες εξασθενεί τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες μειώνει τα λεμφοκύτταρα του σώματος και τα λευκά αιμοσφαίρια, που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων σας τόσο περισσότερο κινδυνεύετε για ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα.

2. Πάσχετε συχνά από κρυολογήματα

Είναι απολύτως φυσιολογικό για τους ενήλικες να έχουν κρυολόγημα δύο ή τρεις φορές τον χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε επτά έως 10 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα τρεις έως τέσσερις ημέρες για την ανάπτυξη αντισωμάτων και την καταπολέμηση των ενοχλητικών μικροβίων.

Αν όμως παρατηρείτε ότι σας συμβαίνει πιο συχνά, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει αποδυναμωθεί.

3. Εντερικά προβλήματα

Εάν έχετε συχνή διάρροια, αέρια ή δυσκοιλιότητα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος, εξαρτάται από το πεπτικό σας σύστημα. Τα ευεργετικά βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που ζουν εκεί, προστατεύουν το έντερο από τη μόλυνση και το υποστηρίζουν.

Οι χαμηλές ποσότητες των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου, προκαλούν κίνδυνο για ιούς, χρόνια φλεγμονή και ακόμη και αυτοάνοσες διαταραχές .

4. Αργή επούλωση πληγών

Η επιδερμίδα μετά από κάθε κόψιμο, ή έγκαυμα μπαίνει σε λειτουργία ελέγχου βλάβης. Το σώμα εργάζεται για να προστατεύσει την πληγή, στέλνοντας αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στο εκάστοτε τραύμα για να βοηθήσει στην ανάπλαση νέου δέρματος.

Αυτή η διαδικασία επούλωσης εξαρτάται από τα υγιή ανοσοκύτταρα. Αλλά αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αργό, η επούλωση καθυστερεί αρκετά.

5. Μολύνεστε συχνά

Εάν παθαίνετε συχνά λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η “Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας Άσθματος & Ανοσολογίας”, αναφέρει ότι σημάδια πιθανής ανοσολογικής ανεπάρκειας σε ενήλικες περιλαμβάνουν:

-Περισσότερες από τέσσερις λοιμώξεις του αυτιού σε ένα χρόνο
-Ανάπτυξη πνευμονίας δύο φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους
-Χρόνια ιγμορίτιδα ή περισσότερα από τρία επεισόδια βακτηριακής ιγμορίτιδας σε ένα χρόνο
-Χρήση περισσότερων από δύο σειρές αντιβιοτικών ετησίως

6. Νιώθετε συνήθως κουρασμένοι

Αν κοιμάστε αρκετά και εξακολουθείτε να υποφέρετε από εξάντληση, αξίζει να ελέγξετε, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να σας πει κάτι.

Όταν αυτό “παλεύει” να αντιμετωπίσει την εισβολή μικροβίων, υπάρχει αντίκτυπος στην ενέργεια σας.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζουμε το κινητό τηλέφωνο για να αποφύγουμε τον κορονοϊό

Κορονοϊός: Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν

Η επιβίωση από τον κορονοϊό εξαρτάται από έναν «αόρατο παράγοντα»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση