ΥΓΕΙΑ

Τι προτείνουν οι νευρολόγοι για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου

Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Zimmerman στο Pexels

Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους, τότε μάλλον θα γνωρίζετε ότι  διαρκής λήψης φαρμάκων δεν αποτελεί λύση.

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους ισχύει αυτό, είναι επειδή ο οργανισμός «συνηθίζει» στις ουσίες που περιέχονται σε αυτά και να χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Επίσης, οι πιο φυσικοί τρόποι καταπολέμησης, θα σας βοηθήσουν επίσης να προλάβετε την πρόκληση ενός πονοκεφάλου αλλά και μιας ημικρανίας, η οποία έχει δυνατή ένταση και είναι πολύ πιο δύσκολο να ανακουφιστεί με χάπι. Από τη στιγμή που θα σας πιάσει θα αναγκαστείτε να την υποστείτε μέχρι να κάνει τον κύκλο της.

Οι νευρολόγοι, συστήνουν ορισμένες τεχνικές, που στοχεύουν στην αποφυγή του πονοκεφάλου και στη μείωση  της έντασης του

Δώστε σημασία στον ύπνο

Ένας καλός ύπνος μπορεί να σας απαλλάξει από πολλούς κινδύνους που αφορούν την ψυχική και σωματική σας υγεία. Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να φέρει τα ζωτικά όργανα στη φυσική τους λειτουργία. Γι’ αυτό και είναι καλό να μην παραλείπετε να κοιμάστε τουλάχιστον οχτώ ώρες ημερησίως. Οι γιατροί προτείνουν πιο συγκεκριμένα, να δημιουργήσετε μία ρουτίνα ώστε να κοιμάστε συγκεκριμένο χρόνο τις ίδιες ώρες της μέρας.

Επίσης συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας αποκλειστικά για ύπνο και να μην διαβάζετε ή βλέπετε τηλεόραση ενώ είστε ξαπλωμένοι σε αυτό, αν δυσκολεύεστε αρκετά να κοιμηθείτε.

Δοκιμάστε να βάλετε πάγο στο σημείο με τον πόνο

Εάν είστε επιρρεπείς σε πονοκεφάλους, κρατήστε παγοκύστες στο ψυγείο ως προληπτικό μέτρο.

Σύμφωνα με τους νευρολόγους, ο πάγος είναι από τις πιο παραδοσιακές θεραπείες ενάντια στον πονοκέφαλο και όπως έχει αποδείξει η ιστορία είναι ιδιαίτερα ευεργετικός.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο έχει την ικανότητα να συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βοηθά στη μείωση της μετάδοσης σημάτων πόνου στον εγκέφαλο.

Πώς να τον εκμεταλλευτείτε με επιτυχία: Εφαρμόστε τον για 15-20 λεπτά κάθε φορά στο κεφάλι ή στον λαιμό.

Photo by Abigail Keenan on Unsplash

Αποφύγετε οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος ή στρες

Έχει παρατηρηθεί, ότι τα άτομα που βιώνουν έντονο άγχος και στρες, πάσχουν συχνά από πονοκεφάλους. Η συνολική μας υγεία δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ταραζόμαστε ψυχικά, έχει αντίκτυπο και στον οργανισμό. Επομένως αν προσπαθήσετε να μειώσετε τα επίπεδα του στρες και αν εστιάσετε στις αιτίες που σας αγχώνουν, ενδεχομένως να απαλλαγείτε και από τους συχνούς πονοκεφάλους, βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα σας. Οι πιο δραστικές μέθοδοι είναι ο διαλογισμός και η σωματική άσκηση, που θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε.

Ρυθμίστε την ποσότητα της καφεΐνης

Η καφεΐνη σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση ενός πονοκεφάλου. Ωστόσο, οι αλλαγές στην ποσότητα της μπορεί να καταλήξουν πιο γρήγορα σε αυτόν. Για να διαπιστώσετε εάν είστε ευαίσθητοι, μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο και να σημειώσετε σε αυτό τη μέρα, την ώρα και τι κάνατε όταν σας προκλήθηκε.

Χαμηλώστε τα φώτα

Οι νευρολόγοι τονίζουν ότι οι ημικρανίες συνδέονται συχνά με την ευαισθησία στο φως ή αυτό που ονομάζεται «φωτοφοβία», επιδεινώνοντας τον υπάρχοντα πονοκέφαλο. Οι χειρότεροι παράγοντες είναι το φως του ήλιου, οι λάμπες φθορίου και οι οθόνες LED και LCD από υπολογιστές ή smartphone.

Ωστόσο, η μείωση στην ένταση των φώτων και των οθονών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων. Βοηθητικά αποφύγετε να βρίσκεστε σε σημεία με έντονο θόρυβο.

Σε περίπτωση που πάσχετε συχνά από πονοκεφάλους καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν επιθυμείτε τη συχνή χορήγηση φαρμάκων.

 

Διαβάστε επίσης:

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

6 λόγοι για να ξεκινήσετε άμεσα το stretching

Tι μαρτυρούν για την υγεία, οι κηλίδες στην ίριδα των ματιών;