ΥΓΕΙΑ

Tι θα συμβεί στο σώμα σας αν δεν γυμνάζεστε τακτικά

Photo by Anthony Shkraba from Pexels

Η ανάπτυξη μίας ρουτίνας σωματικής άσκησης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε υποχρεωμένοι να γυμνάζεστε έντονα, φτάνοντας στα όρια τις αντοχές σας. Ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς και αυτούς πρέπει να ακολουθεί.

Ο λόγος που είναι σημαντικό να υπάρχει το κομμάτι της γυμναστικής στην καθημερινότητα του καθενός, άσχετα με το βάρος ή την ηλικία, είναι ξεκάθαρα για λόγους υγείας.

Η αδράνεια, είναι ό,τι χειρότερο για το σώμα, καθώς επιβραδύνει πολλές λειτουργίες του, που είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουμε, οι μύες έχουν την τάση να ατροφούν, άρα υπάρχει κίνδυνος για κινητικά προβλήματα, που με τη σειρά τους οδηγούν σε άλλα, ξεκινώντας ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων.

πηγή: pexels

Δείτε παρακάτω τι μπορεί να συμβεί στο σώμα όταν δεν γυμνάζεται:

Θέματα ύπνου

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, συχνά οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, τα καρδιακά προβλήματα, ο διαβήτης, οι διαταραχές της διάθεσης κ.λπ.

Υψηλή πίεση του αίματος

Όταν δεν γυμνάζεστε, η καρδιά δεν δουλεύει σκληρά για την άντληση αίματος με αποτέλεσμα, η δύναμη μέσω των αρτηριών να μειώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιο-αναπνευστική ικανότητα αρχίζει να επιδεινώνεται. Όμως, οι τακτικές ασκήσεις κάνουν την καρδιά πιο αποτελεσματική, διότι την “αναγκάζουν” να λειτουργεί.

Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Ακόμα κι αν δεν έχετε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χοληστερόλη, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η αδράνεια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Προβλήματα μνήμης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασκήσεις προάγουν τη νευροπλαστικότητα. Είναι η ικανότητα του εγκεφάλου μας να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που γυμνάζονται από μικρές ηλικίες, τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη στα γηρατειά τους.

Αντοχή

Όταν ασκείστε τακτικά, αυξάνει το επίπεδο αντοχής σας. Παράγετε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου ενώ κάνετε έντονη προπόνηση και αυτό είναι πολύ θετικό για τον οργανισμό. Διαφορετικά αν το σώμα μένει αδρανές, θα διαπιστώσετε ότι κουράζεστε εύκολα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας προκαλώντας διαβήτη και παχυσαρκία.

Κίνδυνος καρκίνου

Οι τακτικές ασκήσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με μελέτες.

 

Διαβάστε επίσης:

8 τρόποι για να πετύχετε την ενδυνάμωση στα γόνατα

Τα 5 μυστικά της μακροζωίας – Οι συμβουλές ενός 80χρονου γιατρού

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση