NEED TO KNOW

5 λόγοι που ο κόσμος έγινε ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες – και 5 λόγοι που παραμένει ίδιος

Photo by lucia on Unsplash

Είκοσι πέντε χρόνια πριν, κάτι άρχισε να αλλάζει για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Γυναίκα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποφασίστηκε πως ήταν καιρός να μπουν τα θεμέλια για την ισότητα των φύλων.

Το Σεπτέμβριο του 1995, λοιπόν, έπειτα από δύο εβδομάδες συζητήσεων, 189 χώρες ανέπτυξαν την Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου. Χάρη σ’ εκείνη, η ιδέα ενός κόσμου στον οποίο κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα είχε ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση, έπαψε να φαντάζει απίθανη.

Πράγματι, η κοινωνία έγινε πιο ασφαλής για τις περισσότερες. Όχι, όμως, για όλες.

Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο χώρο της πολιτικής

Από το 1995, το ποσοστό των γυναικών που έχουν μια θέση στη Βουλή, διπλασιάστηκε. Οι ηγέτιδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη θέσπιση νόμων που επηρεάζουν και υποστηρίζουν το «αδύναμο» φύλο, ώστε ο χαρακτηρισμός αυτός να πάψει να υφίσταται.

Σήμερα, 13 κράτη – μέλη του ΟΗΕ έχουν γυναίκες στο υψηλότερο εκτελεστικό αξίωμα.

Αυξήθηκε ο αριθμός των χωρών που αλλάζουν τη νομοθεσία, ώστε να προωθείται η ισότητα 

Η τελευταία δεκαετία άλλαξε τα πάντα. Πλέον, 131 χώρες έχουν πραγματοποιήσει 274 τροποποιήσεις ισχυόντων νόμων, προκειμένου να υποστηρίξουν την ισότητα των φύλων. Το 2018, η Ισλανδία ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο κάθε εταιρεία θα παρείχε ίσους μισθούς στους εργαζομένους. Όσες, μάλιστα, δεν το κάνουν, πληρώνουν καθημερινά πρόστιμα. Η Ρουάντα, αντίστοιχα, έκανε το μεγάλο βήμα το 2003 όταν αποφασίστηκε πως το 30% τουλάχιστον των εδράνων της Βουλής θα πρέπει να ανήκει σε γυναίκες.

Η νομοθεσία είναι σημείο – κλειδί για την εξασφάλιση της ισότητας.

Ο αριθμός των κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο είναι μεγαλύτερος από ποτέ

Σήμερα, στις σχολικές αίθουσες βρίσκονται 79 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια σε σχέση με το 1998.

Photo by Nasik Lababan on Unsplash

Έρευνες δείχνουν πως η εκπαίδευση βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, επιτρέποντάς τους να κυνηγήσουν υψηλότερα αμειβόμενες εργασίες. Επιπλέον, τα μορφωμένα κορίτσια των αναπτυσσόμενων κρατών είναι πιθανότερο να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους καθώς σε αυτές δίνουν περίπου το 90% του εισοδήματός τους.

Η γέννα είναι πιο ασφαλής από ποτέ

Παρότι πολλές γυναίκες συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της γέννας, το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας έχει «πέσει» κατά 38%.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει δώσει τεράστιο αγώνα για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας. Η φροντίδα τόσο της μητέρας, όσο και του βρέφους, είναι πολύ καλύτερη και, πλέον, ένα μωρό που έχασε τη μητέρα του στη γέννα έχει 51.5% πιθανότητα να ζήσει ως τα πρώτα του γενέθλια.

Μειώθηκε ο αριθμός των ανηλίκων που αναγκάζονται να παντρευτούν

Το 1995, 1 στα 4 κορίτσια κάτω των 18 αναγκαζόταν να παντρευτεί. Σήμερα, αυτό συμβαίνει στο 20% τους, κάτι που σημαίνει πως όλο και λιγότερα χάνουν θεμελιώδη δικαιώματα στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια.

Οι ανήλικες νύφες συχνά απομονώνονται. Χάνουν φίλους και οικογένεια, ζουν για να υπηρετούν τον αρκετά μεγαλύτερο σύζυγό τους. Υπόκεινται σωματική και σεξουαλική βία, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Αναγκάζονται να γεννήσουν παιδιά όταν το σώμα τους δεν είναι ακόμη έτοιμο και χάνουν τη ζωή τους, ενώ συχνά τις ακολουθεί το μωρό. Ακόμη κι αν αυτό επιβιώσει, είναι πολύ πιθανό να γεννηθεί με προβλήματα υγείας, να μην έχει πρόσβαση σε σωστή εκπαίδευση και, αν έχει την ατυχία να μην είναι αγόρι, να παντρευτεί μόλις μπει στην εφηβεία – ή και νωρίτερα.

Παρότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές γυναίκες και πολλά κορίτσια έχουν μείνει πίσω. Και η πανδημία δε συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης. Είμαστε στο 2020 και σε καμία χώρα δεν υπάρχει ισότητα.

Παρακάτω, βρίσκονται μερικά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε υψηλά ιστάμενες θέσεις

Σήμερα, οι περισσότερες ηγετικές θέσεις ανήκουν σε άνδρες, από εκείνες των αρχηγών πολιτικών κομμάτων, μέχρι των Γενικών Διευθυντών μεγάλων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μόλις το 7% των CEOs των εταιρειών του Fortune 500 είναι γυναίκες.

Οι γυναίκες λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και είναι υπεύθυνες για το νοικοκυριό

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μισθοί των γυναικών είναι κατά 16% χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών.

Οι γυναίκες από 25 έως 34 ετών έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δηλαδή, για κάθε 100 απόρους άνδρες, υπάρχουν 125 γυναίκες.

Τα στερεότυπα για τους ρόλους τον φύλων στο σπίτι επιβεβαιώνονται καθημερινά, καθώς η μητέρα της οικογένειας αναλαμβάνει τη φροντίδα του παιδιού, τη μαγειρική, το καθάρισμα. Αναγκάζεται να παραιτηθεί από την εργασία της, εφόσον προτεραιότητά της είναι η οικογένεια. Εξαρτάται οικονομικά από το σύζυγό της.

Τα ποσοστά έμφυλης βίας είναι ανησυχητικά υψηλά

Βρισκόμαστε στο 2020 και 1 στις 3 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Το 18% των γυναικών από 15 έως 49 ετών έχει υποστεί βία από το σύντροφό του, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Όλο και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια καταγγέλλουν περιστατικά online παρενόχλησης, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που βλέπουν ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεό τους να κάνουν το γύρω του Internet χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Photo by Michelle Ding on Unsplash

Ο αριθμός των αγράμματων ανδρών είναι αρκετά μικρότερος από εκείνον των γυναικών

Περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια άνω των 15 ετών δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει. Έχει, έτσι, τεράστιες πιθανότητες να ζήσει στα όρια της φτώχειας και να μη διεκδικήσει ποτέ το μέλλον που του αξίζει, καθώς δε θα γνωρίζει μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές του.

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και πολλές οικογένειες προτίμησαν να μάθουν μία τέχνη στις μικρές κόρες, ώστε να ξεκινήσει να εργάζεται όσο νωρίτερα γίνεται.

Photo by Nasik Lababan on Unsplash

 Οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα κάθε κρίσης

Σε καιρό πολέμου, οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα βίας κι ανισότητας.

Έρευνα του McKinsey Global Institute έδειξε πως ο κορονοϊός έθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την καριέρα των γυναικών, εξαιτίας της ήδη υπάρχουσας ανισότητας στο χώρο εργασίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση

Πώς η πανδημία θα φέρει την αλλαγή του αιώνα στο «χάσμα» των φύλων

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θα χρειαστούν 257 χρόνια για την ισότητα ανδρών και γυναικών

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση