ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

#metoo στην ενόργανη: Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανιστήρια – 22 αθλητές καταγγέλλουν με επιστολή τους στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανιστήρια: 22 αθλητές αποκαλύπτουν το «σκοτεινό» πρόσωπο της ενόργανης

Μία ακόμη καταγγελία, συλλογική αυτήν τη φορά, έρχεται να ταράξει το χώρο του αθλητιμού. Τα θύματα δε φοβούνται πια, μιλούν ανοιχτά για όσα υπέστησαν. Σε επιστολή τους στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, 22 αθλήτριες και αθλητές κάνουν λόγο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σωματική και ψυχολογική βία.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι συγκεκριμένοι αθλητές ξεκινούν την καταγραφή από το 1985 και αναφέρονται σε ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού.

Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις συνθέτουν το μοτίβο ενός χώρου που μένει στο σκοτάδι εδώ και τόσο καιρό.

Τα θύματα ήταν μικρά παιδιά, καθώς τα περισσότερα μπήκαν στο χώρο της ενόργανης σε ηλικία 5 ετών, ενώ μέχρι τα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Στην καταγγελία τους, γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών.

Χαρακτηριστικά, τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και η δράση τους ήταν ανεξέλεγκτη.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Επίσης, ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Μάλιστα, λέγεται ότι κάποιοι απ’ αυτούς έψαχναν στα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω.

Βέβαια οι καταγγελίες δεν μένουν εκεί και υπάρχουν αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Όπως αναφέρεται: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης.

Τώρα, τα θύματα ζητούν δικαίωση. 22 συνάνθρωποί μας ελπίζουν να μην υποστεί κανείς άλλος όσα εκείνοι αναγκάστηκαν να αντέξουν, να έρθει το ζήτημα στο ως, να προστατευθούν τα παιδιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεξουαλική κακοποίηση: 8 έτη φυλάκισης στον προπονητή που βίασε 13χρονη αθλήτρια στίβου

Παράγοντας κολυμβητικού ομίλου συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση – Οι αθλήτριες ήταν 10 ετών

#metinSofia: Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε την… κάμαρα με τα μυστικά

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση