POWER

9 σπουδαίες γυναίκες πρωτευοντολόγοι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα ζώα

γυναίκες
Πηγή φωτογραφίας https://usasciencefestival.org/

Η αγάπη τους για τα ζώα και την κατανόηση της βαθύτερης συγγένειας του ανθρώπου με τους χιμπατζήδες και τους προπιθήκους, οδήγησε τις παρακάτω γυναίκες πρωτευοντολόγους σε σημαντικές ανακαλύψεις, που μέχρι και σήμερα θεωρούνται θεμελειώδεις. Αν και πολλοί εργάζονται για την περαιτέρω διερεύνηση των στενότερων συγγενών μας, παρακάτω ακολουθούν 9 από σπουδαίες επιστήμονες, που όχι μόνο αναδιαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταλαβαίνουν την συμπεριφορά τους, αλλά έφεραν επανάσταση σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα.

1. Vanessa Woods

Η Vanessa Woods είναι ιθαγενής της Αυστραλίας, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Duke και συγγραφέας του The Discovery Channel. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, ενώ είναι πιο γνωστή για τη δουλειά της τόσο στη Δημοκρατία του Κονγκό όσο και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου μελετά τους bonobos, ένα είδος πιθήκων που μοιάζουν με τους χιμπατζήδες.

2. Sue Savage-Rumbaugh

Η Sue Savage-Rumbaugh επί 30 χρόνια εργαζόταν ως ερευνήτρια γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δίδαξε δυο bonobos, ονόματι Kanzi και Panbanisha, να επικοινωνούν με τη χρήση εικονογραμμάτων. Σήμερα βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Bonobo Hope, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

3. Claudine Andre

Η Claudine Andre κατάγεται από το Βέλγιο, αλλά μεγάλωσε στο Κονγκό. Η αγάπη και το ενδιαφέρον της για τα ζώα γεννήθηκε όταν ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά στον ζωολογικό κήπο Kinshasa. Εκεί ήρθε σε επαφή και με bonobos και ενθουσιάστηκε. Το 1994, ίδρυσε το Lola Ya Bonobo, ένα καταφύγιο για ορφανά bonobos στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τα 60 bonobos που είχαν προστατευτεί εκεί αρπάχτηκαν από λαθροκυνηγούς. Στη συνέχεια, η Andre ίδρυσε το ίδρυμα, Friends of Bonobos, για να στηρίξει το έργο της, προσπαθώντας να βρει τρόπους για να επιστρέψει ορφανούς πιθήκους στην άγρια φύση.

4. Jane Goodall

Η Jane Goodall θεωρείται μια από τις κορυφαίες πρωτευοντολόγους παγκοσμίως και η έρευνα της κινείται γύρω από τις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων. Έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Jane Goodall και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots & Shoots. Τον Απρίλιο του 2002 ονομάστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

5. Birute Galdikas

Η Birutė Marija Filomena Galdikas είναι ανθρωπολόγος και συγγραφέας. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser και θεωρείται μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες  του είδους των ουρακοτάγκων. Το 1986 ίδρυσε το ίδρυμα The Orangutan Foundation International για να χρηματοδοτήσει την έρευνα της. Εδώ και πολλές δεκαετίες κατοικεί στην Ινδονησία, όπου μάχεται για τα δικαιώματα των πιθήκων.

6. Francine Patterson

H Francine Patterson έχει διαγράψει λαμπρή πορεία ως ψυχολόγος ζώων και έγινε ευρέως γνωστή, όταν το 1972, άρχισε να διδάσκει σε ένα θηλυκό γορίλλα την Koko, τη νοηματική γλώσσα. Ο γορίλλας άρχισε να κάνει σήματα μέσα σε μερικές εβδομάδες, και μέσα σε σύντομο διάστημα, είχε αναπτύξει ένα λεξιλόγιο με πάνω από χιλιάδες λέξεις στο “Gorilla Sign Language”, μια ελαφρώς τροποποιημένη μορφή της αμερικανικής νοηματικής γλώσσας. Η συνεργασία με την Koko οδήγησε την Patterson να ιδρύσει το Ίδρυμα Gorilla, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

7. Dian Fossey

Η Dian Fossey ήταν ανθρωπολόγος και πρωτευοντολόγος, που μελέτησε τους ορεσίβιους γορίλες από το 1966 μέχρι τον θάνατό της. Μαζί με την Jane Goodall είναι μία από τις πιο σημαντικές πρωτευοντολόγους. Παράλληλα με την επιστημονική της έρευνα, μαχόταν εναντίον της λαθροθηρίας και του εμπορίου άγριων ζώων, γεγονός που της στοίχισε τη ζωή, καθώς δολοφονήθηκε από λαθροκυνηγούς το 1985.

8. Sarah Hrdy

Η Sarah Hrdy είναι Aμερικανίδα ανθρωπολόγος και πρωτευοντολόγος, που έχει συμβάλει σημαντικά στην εξελικτική ψυχολογία και την κοινωνιοβιολογία. Η έρευνά της για την ανθρώπινη εξέλιξη την οδήγησε να μελετήσει τα πρωτεύοντα, ξεκινώντας από τη συμπεριφορά του Hamuman Langurs στην Ινδία. Έκτοτε, χρησιμοποιεί και άλλα πρωτεύοντα για να αναπτύξει θεωρίες που συμβάλλουν στη διερεύνηση της ανθρώπινης κοινωνιοβιολογίας και της εξέλιξης.

9. Mireya Mayor

H Mireya Mayor είναι ανθρωπολόγος, που μελετά πρωτεύοντα και άλλα άγρια ζώα στην Αφρική. Το 2000, ανακάλυψε το μικρότερο πρωτεύον ζώο του κόσμου, ένα είδος κερκοπίθηκου, το οποίο την οδήγησε στη δημιουργία ενός εθνικού πάρκου στη Μαδαγασκάρη για τη διατήρηση του μικροσκοπικού ζώου.

Διαβάστε επίσης:

Sojourner Truth: Από το σκοτάδι της σκλαβιάς, στο φως του αγώνα για ανεξαρτησία

Nancy Pelosi: «Η κλιματική αλλαγή είναι η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»

Maya Angelou: Η ζωή και το έργο ενός όμορφου ανθρώπου

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση