ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι καλύτερο ο καφές να καταναλώνεται μετά το πρωινό και όχι πριν από αυτό;

πηγή: pexels

Η κατανάλωση ενός φλυτζανιού καφέ το πρωί, είναι για πολλούς ζωτικής σημασίας, χάρη στις τονωτικές του ιδιότητες. Μάλιστα πολλοί συνηθίζουν να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι.

Παρόλα αυτά, μία μελέτη από το πανεπιστήμιο του bath στην Αγγλία, υποδηλώνει ότι ίδως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα, από όσο νομίζουν.

Ο λόγος έχει να κάνει με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο καφές, εξασθενίζει την απόκριση της από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την ικανότητα του σώματος να ανέχεται αποτελεσματικά τη ζάχαρη στο πρωινό και μπορεί να επηρεάσει τον συνολικό έλεγχο του μεταβολισμού και του σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν κοιμηθήκατε άσχημα το προηγούμενο βράδυ.

Η νέα έρευνα προσέλαβε 29 υγιείς ενήλικες, με κάθε ενότητα να πραγματοποιεί τρία διαφορετικά πειράματα μίας ημέρας. Ένα πείραμα ελέγχου το οποίο όριζε μια αδιάλειπτη νύχτα ύπνου πριν καταναλώσουν ένα ζαχαρούχο ρόφημα το πρωί, σχεδιασμένο να αναπαράγει το θερμιδικό περιεχόμενο του πρωινού. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να λάβουν δείγματα αίματος και να σημειώσουν τη βασική απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης για κάθε άτομο.

Photo by Coffee with Joshua on Unsplash

Τα δύο άλλα πειράματα αφορούσαν την αφύπνιση των συμμετεχόντων κάθε μία ώρα τη νύχτα. Έπειτα τους δόθηκε το ίδιο ζαχαρούχο ποτό το επόμενο πρωί, αλλά σε μια από τις δύο ομάδες, πριν από το ρόφημα (δηλαδή το «πρωινό»), προηγήθηκε ένας δυνατός καφές.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπιναν καφέ μετά το πρωινό γεύμα δεν υπέφεραν από αυτά τα προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα, υποδηλώνοντας ότι είναι πιο σοφό να αποφεύγετε να πίνετε τον αγαπημένο σας καφέ πριν φάτε.

«Με απλά λόγια, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας εξασθενεί όταν το πρώτο πράγμα που έρχεται σε επαφή με το σώμα μας είναι ο καφές, ειδικά μετά από μια νύχτα διαταραγμένου ύπνου», δήλωσε ο James Betts, ο συγγραφέας της νέας μελέτης.

Το γεγονός αυτό, δεν αναιρεί τις καλές ιδιότητες που έχει ο καφές, απλά προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η αρρυθμία στην απόκριση της γλυκόζης, καλό είναι να καταναλώνεται μετά από το πρωινό γεύμα, αν εξακολουθούμε να νιώθουμε ότι τον χρειαζόμαστε ακόμα.

‘Οσο αναπτύσσουμε αυτή τη συνήθεια τόσο πιο πολλά οφέλη θα προσφέρουμε στη γενική μας υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Νέα έρευνα συνδέει το γάλα με τον καρκίνο του μαστού

6 εναλλακτικές συνταγές για να τρώτε περισσότερο σπανάκι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση