ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 τρόφιμα που σας κάνουν να δείχνετε νεότεροι

Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

Το δέρμα προειδοποιεί συχνά για διάφορες καταστάσεις υγείας, εμφανίζοντας διάφορα σημάδια επάνω του για δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά. Αυτό δεν αφορά μόνο σοβαρές ασθένειες, αλλά και τη διατροφή.

Όταν δεν τρέφεται κάποιος σωστά, τότε η έλλειψη βιταμινών και πολλών θρεπτικών ουσιών που χαρίζουν λάμψη και σφριγηλότητα στην επιδερμίδα, εμφανίζεται με θαμπή όψη, ανοιχτούς πόρους και ρυτίδες.

Όσο αποτελεσματική και αν είναι μία κρέμα προσώπου ή μια θεραπεία σε έναν ειδικό, ο ρόλος της διατροφής είναι βασικός και όντως μπορεί να βοηθήσει να αποκαταστήσετε τη χαμένη της λάμψη.

Τα «αντιγηραντικά» τρόφιμα, είναι κυρίως τα αντιοξειδωτικά φρούτα όπως βατόμουρα, παπάγια, αλλά και το μπρόκολο ή κάρδαμο. Ωστόσο υπάρχουν μερικά ακόμη που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μία πιο νεανική όψη στο δέρμα.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Αυγά

Ένα μόνο αυγό περιέχει έξι γραμμάρια πρωτεΐνης και εννέα απαραίτητα αμινοξέα , τα οποία είναι και τα δύο απαραίτητα για τη συντήρηση και την επιδιόρθωση του δέρματος. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων λόγω του ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Η βιταμίνη Ε προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την κυτταρική βλάβη, ενώ η βιταμίνη Α βοηθά στην ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος.

Εκτός από τα οφέλη του δέρματος, τα αυγά περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης. Είναι μια πλούσια πηγή αρκετών βιταμινών Β και χολίνης. Η ανεπάρκεια βιταμινών Β έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, την άνοια και την ψυχική κόπωση. Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να δημιουργήσει έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της μνήμης και της διάθεσης.

Συνολικά, τα αυγά είναι ένας υγιής τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας . Είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα και περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι υγιές να τρώτε έως και τρία αυγά την ημέρα.

Φωτογραφία από τον χρήστη Daria Shevtsova στο Pexels

Σολομός

Ο σολομός παρέχει έναν εντυπωσιακό αριθμό από οφέλη για την υγεία . Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά, ευπροσάρμοστα και ευρέως διαθέσιμα τρόφιμα.

Οι αντιγηραντικές του ιδιότητες περιλαμβάνουν τα λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του δέρματος. Επίσης, ενυδατώνουν και αυξάνουν την κυτταρική μεμβράνη του δέρματος. Ένα άλλο θρεπτικό που ενισχύει το δέρμα, είναι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη , το οποίο πιστεύεται ότι ενισχύει τη νεανική όψη του δέρματος και αποτρέπει τυχόν βλάβες σε αυτό.

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, έχει συνδεθεί με 13% πιο αργή μείωση μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία σε σχέση με εάν τρώγατε λιπαρά ψάρια μία φορά την εβδομάδα.

Γλυκοπατάτες

Το τρόφιμο αυτό περιέχει αντιγηραντικά οφέλη για το δέρμα χάρη στις βιταμίνες Α, C και Ε. Στην πραγματικότητα, περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτένιο, (είναι η αιτία του πορτοκαλιού χρώματος στις γλυκοπατάτες), το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης βιταμίνες Β που βοηθούν στη συγκέντρωση και στην υγεία του εγκεφάλου.

Παντζάρια

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυλλικό οξύ. Το υψηλό επίπεδο βιταμίνης C όμως τα κάνει να ξεχωρίζουν για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες λόγω των ευεργετικών επιδράσεων που έχει η βιταμίνη C στα κύτταρα του δέρματος .

Πρόκειται για μια ισχυρή διατροφική πηγή με αντιφλεγμονώδη και γνωστικά οφέλη. Τα φυλλικά και τα νιτρικά άλατα είναι δύο από τα πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τους. Μελέτες δείχνουν ότι τα φολικά άλατα μπορούν να μειώσουν το βάθος και τη σοβαρότητα των ρυτίδων του δέρματος κατά 60%. Η κακή ροή αίματος στον εγκέφαλο αναγνωρίζεται ως ένας παράγοντας γνωστικής μείωσης λόγω της ηλικίας. Τα νιτρικά άλατα πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μοσχαρίσιο κρέας

Το βόειο κρέας σίγουρα δεν ανήκει συνήθως στην κορυφή μιας λίστας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, έχει πολλά οφέλη. Το κόκκινο κρέας περιέχει πρωτεΐνες / αμινοξέα, γλυκίνη και προλίνη.

Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα αμινοξέα βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο άπαχο βόειο κρέας είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την κατασκευή κολλαγόνου . Περιέχει επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο έχει οφέλη κατά της γήρανσης.

Πλούσιο σε βιταμίνες Β, το άπαχο βόειο κρέας είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου.

Μια ποικίλη διατροφή, γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, αποδεικνύεται ευεργετική για την υγεία σας. Τα τρόφιμα με πυκνά θρεπτικά συστατικά θρέφουν το δέρμα, ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Το άπαχο κρέας , τα ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που απορροφούνται επαρκώς από τον οργανισμό.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά για να αποκτήσετε οφέλη για την υγεία χωρίς να λαμβάνετε πάρα πολλές θερμίδες.

 

Διαβάστε επίσης:

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Νέα έρευνα συνδέει το γάλα με τον καρκίνο του μαστού

6 εναλλακτικές συνταγές για να τρώτε περισσότερο σπανάκι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση