ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 tips για να απαλλαγείτε από το θυμό και να βρείτε ηρεμία

θυμός
Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Εάν κάποιος σας έχει πληγώσει ή προδώσει, είναι φυσικό να θυμώνετε και να νιώθετε αναστατωμένοι. Όμως αν τα αρνητικά αυτά συναισθήματα συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε ο θυμός που νιώθετε εσωτερικά θα μεγαλώνει και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πολύ έντονα.

Αν όμως σκεφτείτε αντικειμενικά, ο θυμός και η δυσαρέσκεια δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να σπαταλούν το χρόνο και την ενέργειά σας.

Η δυσαρέσκεια είναι ένα συναίσθημα ενόχλησης και δυσφορίας, σε κάτι ή σε κάποιον, με αποτέλεσμα να σαν χαλάει τη διάθεση και να προσκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Επίσης μια ακόμα επίπτωση, είναι ότι διακατέχεστε από έντονο άγχος.

Photo by Max on Unsplash

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο θυμός και οποιοδήποτε παρόμοιο αρνητικό συναίσθημα, καλό είναι να εκδηλώνονται αντί να συσσωρεύονται. Ωστόσο, είναι πολύ προτιμότερο να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από αυτόν, μόλις νιώθετε ότι σας κυριεύει.

Δείτε τα 4 tips που ακολουθούν για να βοηθήσετε τον εαυτό σας:

Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας

Το να αφήσετε τη δυσαρέσκειά σας και να απελευθερώσετε τον θυμό σας, απαιτεί πρώτα να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να τα αναγνωρίσετε. Από το να αισθάνεσθε θυμωμένοι και πληγωμένοι, μέχρι να νιώθετε απογοητευμένοι και προδομένοι, αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας και μην επιχειρήσετε να τα αποφύγετε και να κρύψετε.

Εκφράστε τον θυμό σας

Για να απελευθερώσετε αποτελεσματικά τον θυμό σας, εκφράστε τον! Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι γι ‘αυτό ή να τον “καταπιείτε”. Μπορείτε να τον εκφράσετε γράφοντας τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί, να συμμετέχετε σε σωματική δραστηριότητα ή επιδοθείτε σε ένα χόμπι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να διοχετεύσετε την ενέργειά σας.

Να είστε ανοιχτοί και να δέχεστε

Μόνο όταν μάθετε να αποδέχεστε τα ελαττώματα των ανθρώπων, θα βρείτε πραγματικά γαλήνη. Μην περιμένετε τίποτα από τον κόσμο και μάθετε να δέχεστε τις ατέλειες των ανθρώπων. Αυτό όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε ήρεμοι, αλλά και θα σας αποτρέψει να απογοητευτείτε.

Αλλάξτε την προοπτική σας

Αντί να εστιάζετε σε λάθος και αρνητικά πράγματα, προσπαθήστε να αλλάξετε την προοπτική σας και να κοιτάξετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου ατόμου για να κατανοήσετε την προοπτική του, ώστε να καταφέρετε να απαλλαγείτε από τη δυσαρέσκεια που νιώθετε.

Διαβάστε επίσης:

Το 65% των γυναικών αντιμετωπίζει εργασιακό burnout εν μέσω πανδημίας

Tα 4 είδη του στρες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Έρευνα: Όσοι ασχολούνται με την κηπουρική βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική τους ευεξία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση