ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι για να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

συναισθηματική νοημοσύνη
Photo by Candice Picard on Unsplash

Κάθε καινούριος χρόνος δίνει αφορμές για νέα ξεκινήματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επενδύσετε και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για την ψυχική σας υγεία, αν επιθυμείτε πραγματικά να είστε απόλυτα ισορροπημένοι.

Μια πολύ καλή αρχή θα ήταν, αν κάνατε την προσπάθεια να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη και την αυτογνωσία, καθώς αυτά τα δύο θα σας βοηθήσουν να «ξεκλειδώσετε» τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεσθε.

Δείτε 4 επιτυχείς τρόπους για να το πραγματοποιήσετε:

 

Εξασκείστε την αυτογνωσία

Πόσο συχνά αφιερώνετε χρόνο για να ασκήσετε πραγματικά την προσωπική και συναισθηματική αυτογνωσία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας; Μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τι θέλετε να κάνετε περισσότερο ή λιγότερο από τον επόμενο χρόνο. Κάποια πράγματα που μπορεί να μην απολαμβάνετε καθόλου.

Η εξάσκηση της αυτογνωσίας θα σας επιτρέψει να αναγνωρίσετε ποιο μέρος της ημέρας έχετε την περισσότερη ενέργεια για να προγραμματίσετε επομένως τις πιο δύσκολες εργασίες.

Η μη εφαρμογή της αυτογνωσίας μπορεί να μας κάνει να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις, που τροφοδοτούνται από μια συναισθηματική απόκριση και όχι από προβληματισμό.

Μπορεί για παράδειγμα, να μην θέλετε πραγματικά να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας. Ίσως στην πραγματικότητα να μην σας προκαλεί αρκετές προκλήσεις ή να λειτουργείτε καλύτερα με μια διαφορετική διεύθυνση σε σχέση με την τωρινή, η οποία σας έχει αδικήσει.

Αξιολογήστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που απαιτούν πολύ χρόνο ή ενέργεια και να σας πηγαίνουν πίσω στις υποχρεώσεις σας.

Επομένως σκεφτείτε ποιες από αυτές έχουν όντως προτεραιότητα για εσάς.

Σχέσεις

Η αυτογνωσία είναι σημαντική και στις σχέσεις. Πολλές φορές κραταμε ανθρώπους στη ζωή μας αγνοώντας ή παραβλέποντας κάποια αρνητικά σημάδια που μας δείχνουν. Αν κάποιος σας βλάπτει ψυχολογικά και εσείς απορρίπτετε τα συναισθήματα σας για να μην έρθετε σε ρήξη μαζί του, τότε ξεκινά μέσα σας μια εσωτερική πάλη που δεν είναι καθόλου καλή για την ψυχική σας υγεία.

Επομένως είναι προτιμότερο να επιλέξετε την αυτοπροστασία έναντι της εγκατάλειψης.  Έτσι θα βρείτε μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο τι είναι καλό ή κακό για εσάς.

Αυτοκριτική

Το να κοιτάτε στον καθρέφτη δεν είναι μια άνετη άσκηση. Είναι μια δραστηριότητα που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια του ποιοι είμαστε. Ζητήστε από κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε να σας πει μερικά πράγματα που παρατηρεί σε εσάς. Όσο περισσότερο γνωρίζετε για το ποιοι είστε, τόσο πιο αυθεντικοί θα μπορείτε να είστε απέναντι στον κόσμο.

Ανυψώνοντας την ικανότητα της αυτογνωσίας, μπορούμε να μειώσουμε το περιττό στρες και να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευχαρίστηση σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση