ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν θέλετε να κόψετε μία κακή συνήθεια, αυτά είναι τα βήματα που θα σας βοηθήσουν

Photo by Phil Med on Unsplash

Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από μία κακή συνήθεια, προσπαθώντας απλά να την αποφύγετε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συστήματα του εγκεφάλου, που ενεργοποιούνται για να σταματήσουν μία συμπεριφορά, απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.

Επιπλέον, δεν έχετε κανένα όφελος όταν δεν εκτελείτε κάποιες ενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν αποτρέψετε με επιτυχία τον εαυτό σας να αποφύγει μία κακή συνήθεια, το «σύστημα» της, που έχει αποτυπωθεί στον εγκέφαλο, θα συνεχίσει να σας την υπενθυμίζει.

Αντί λοιπόν να προσπαθείτε άσκοπα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.

Photo by Oleg Ivanov on Unsplash

Δείτε ορισμένες τεχνικές που μπορείτε να αναπτύξετε, προκειμένου να καταφέρετε να διακόψετε οποιαδήποτε κακή συνήθεια έχετε:

Αντικαταστήστε ό,τι κάνατε με κάτι άλλο: Εστιάστε στο  να αντικαταστήσετε την ανεπιθύμητη συνήθεια, με μία άλλη. Κάθε φορά που εκτελείτε μια διαφορετική ενέργεια στο περιβάλλον όπου συνηθίσατε να εμφανίζετε την κακή σας συνήθεια, δημιουργείτε μια νέα μνήμη που συνδέει τις σκέψεις, τα συναισθήματα σας και το φυσικό περιβάλλον με μια διαφορετική συμπεριφορά. Τελικά, αυτή η νέα συμπεριφορά θα γίνει ο κανόνας. Αν για παράδειγμα, συνηθίζατε να καπνίζετε μετά από το μεσημεριανό γεύμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτό το πεντάλεπτο με ένα σύντομο περπάτημα, που θα σας βοηθήσει παράλληλα και στη διαδικασία της πέψης.

Δοκιμάστε μια αλλαγή τοπίου: Θα πρέπει επίσης να αλλάξετε το περιβάλλον σας για να απαλλαγείτε από κάποια ανεπιθύμητη συνήθεια. Η τακτική αυτή, έχει δύο οφέλη. Πρώτον, η αλλαγή του φυσικού σας περιβάλλοντος μειώνει την πιθανότητα να σας υπενθυμίζει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Δεύτερον, ακόμη και αν η συνήθεια είναι αρκετά ισχυρή, εάν το περιβάλλον σας δυσκολεύει στο να την ακολουθήσετε, τότε αυξάνετε και τις πιθανότητες να την αποβάλλετε με τον καιρό.

Για παράδειγμα, εάν έχετε τη συνήθεια να τρώτε ανθυγιεινά σνακ τη νύχτα, αποφύγετε αρχικά να τα αγοράσετε. Στη συνέχεια, μετά το δείπνο, αν συνηθίζετε να καταναλώνετε ένα μπισκότο, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αρκιβώς εκείνη τη στιγμή, εκτός και αν βγείτε έξω να βρείτε ένα mini market ή κάποιο ανοιχτό περίπτερο.

Ζητήστε τη βοήθεια του περίγυρου σας: Τρίτον, χρησιμοποιήστε τα άτομα γύρω σας για βοήθεια. Αφήστε τα κοντινά σας πρόσωπα να σας κάνουν παρατηρήσεις για να σταματήσετε την κακή σας συνήθεια.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από άλλους είναι ένας ισχυρός τρόπος να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τις κακές μας συνήθειες. Επιπλέον, αφήστε άλλους να σας δώσουν προτάσεις για πράγματα που έκαναν για να ξεπεράσουν τις ανάλογες δικές τους. Η κοινή χρήση συμβουλών και κόλπων, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις στρατηγικές σας για την αλλαγή της συμπεριφοράς σας.

 

Διαβάστε επίσης:

H τοξική συνήθεια μεταξύ των ζευγαριών που συνήθως οδηγεί στον χωρισμό

Γιατί χρειάζεται να ξεχωρίζουμε το στρες από το άγχος και την κατάθλιψη

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογια

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση