ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η γιόγκα αντιμετωπίζεται ως «εργαλείο» για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες

Ένα ψυχολογικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια συναισθήματα φόβου και θυμού. Αυτά λόγω της αρνητικότητας τους μπορούν να οδηγήσουν σε επίμονα ζητήματα μυϊκής έντασης στο σώμα με συνέπεια να υποφέρετε από πονοκεφάλους ημικρανίες, πόνο στην πλάτη μέχρι και άλλες συνθήκες όπως η ινομυαλγία.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε το νευρικό σας σύστημα είναι μέσω της αναπνοής και της άσκησης. Αυτό σας επιτρέπει να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (SNS) και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος (PNS).

Το SNS διεγείρει στη δράση (για παράδειγμα, διεγείρει τον καρδιακό ρυθμό να πηγαίνει πιο γρήγορα) ενώ το PNS λειτουργεί αντίθετα μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες όπως η πέψη και ο ύπνος.

Όταν τα δύο αυτά συστήματα είναι ισορροπημένα, γίνεται καλύτερος έλεγχος της απόκρισης στο στρες, καθώς και στις συναισθηματικές αντιδράσεις πάνω σε μικρές απογοητεύσεις και προκλήσεις.

Γιόγκα και νευρικό σύστημα

Τα μαθήματα γιόγκα αποτελούνται από πρακτικές αναπνοής, εκτάσεις ή στάσεις, και πρακτική διαλογισμού. Οι μέθοδοι διδασκαλίας της γιόγκα έχουν διαφορετικά επίπεδα εστίασης σε κάθε μία από αυτές τις πτυχές, κάθε μία από αυτές τις πρακτικές θα ωφελήσει πιθανώς οποιονδήποτε εργάζεται για να εξισορροπήσει το νευρικό σύστημα και να ρυθμίσει την απόκριση του στρες.

Ιστορικά, πολλοί έχουν αναφέρει ότι με τη γιόγκα έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά τη συναισθηματική τους υγεία. Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές διενήργησαν επιστημονικές μελέτες που διερευνούν την αποτελεσματικότητα της γιόγκα σε ψυχιατρικές παθήσεις όπως η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD).

Το 2014 ο ερευνητής τραυμάτων Μπέσελ βαν ντερ Κολκ και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μελέτη με 64 γυναίκες που έπασχαν από χρόνια μετατραυματικά συμπτώματα. Τις χώρισαν σε δύο ομάδες, σε αυτή που ως μέθοδο θεραπείας χρησιμοποίησε τη γιόγκα και σε αυτή ενός γκρουπ υποστήριξης. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι η γιόγκα έφερε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το group.

Μια παρόμοια μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα που έφερε η γιόγκα ως μέθοδος θεραπείας μετατραυματικού στρες σε γυναίκες έπειτα από είκοσι εβδομάδες. Απ’ ό,τι φάνηκε, αυτό μειώθηκε σημαντικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Επομένως σε περίπτωση που χρειάζεστε μία extra βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν yoga instructor για on line μαθήματα. Οι διαφορετικές μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να εστιάζετε καλά στην αναπνοή σας και να ελέγχετε με ακρίβεια το σώμα σας.

 

Photo by Sasha Kauffman on Unsplash

 

Ρύθμιση συναισθημάτων από κάτω προς τα πάνω

Οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της γιόγκα και των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες υποδηλώνουν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της θεραπείας.

Αυτό που εννοούν είναι ότι αντί να προσπαθεί κανείς να χρησιμοποιήσει το μυαλό για να ελέγξει το νευρικό σύστημα και την ανταπόκριση στο στρες, μπορεί εναλλακτικά να δουλέψει με το σώμα ως τρόπο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του.

Όταν υπάρχει ισορροπία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, θα μπορείτε να ελέγξετε πώς αντιδράτε συναισθηματικά στο άγχος και την απογοήτευση.

Μπορείτε να δώσετε μία καλύτερη ευκαιρία στον εαυτό σας για να αντιμετωπίσει το μετατραυματικό στρες και να προχωρήσει παρακάτω στη ζωή του συνδυάζοντας την ψυχοθεραπεία με τις φυσικές προσεγγίσεις όπως η γιόγκα.

Το μυαλό και το σώμα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία όταν πρόκειται για τη συνολική μας υγεία. Όταν υποφέρει η ψυχή επηρεάζει το σώμα και αντίστροφα. Η γιόγκα διαχειρίζεται ακριβώς αυτό με την πρακτική των σωματικών ασκήσεων και του διαλογισμού.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα κατά τη διάρκεια ενός μετατραυματικού στρες

Το άγνωστο όφελος που έχει η yoga και ο διαλογισμός για την υγεία

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση