ΥΓΕΙΑ

Tι συμβαίνει στο σώμα όταν έχετε χαμηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία

Όπως είναι γνωστό η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι 36,6 βαθμοί κελσίου και ένας καλός δείκτης για το εάν είμαστε υγιείς ή όχι. Όταν το θερμόμετρο ανέβει αρκετά τότε σίγουρα είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Τι μπορεί όμως να σημαίνει όταν πέφτει χαμηλότερα από αυτό το όριο;

Πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί η υποθερμία;

Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας πέφτει, η καρδιά, το νευρικό σας σύστημα και άλλα ζωτικά όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η υποθερμία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε θάνατο.

Η πιο απλή εξήγηση που δίνεται, για το τι μπορεί να σημαίνει η χαμηλή θερμοκρασία σώματος, είναι το ενδεχόμενο να βρισκόσασταν για ώρα έξω στο κρύο ή βύθιση σε παγωμένο νερό.

Αυτό άλλωστε μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό: τα πόδια σας είναι παγωμένα, τριζουν τα δόντια και ένα ρίγος διαπερνά όλο το σώμα.

Το τρέμουλο μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό μόλις εμφανιστεί η υποθερμία, γιατί η κατάσταση μαρτυρά ότι το σώμα χάνει τη θερμότητα του. Μπορεί να εκδηλωθεί σε ήπια, σοβαρή, η ακόμα και θανατηφόρα μορφή. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ποιο είναι το όριο, υποθερμία θεωρείται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο τους 35 βαθμούς κελσίου.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα ανησυχητικά σημάδια

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση υποθερμίας τότε μπορεί να νιώσετε τα εξής σημάδια: αργή αναπνοή, αδεξιότητα, αστάθεια και σύγχυση, υπνηλία ή πολύ χαμηλή ενέργεια, απώλεια συνείδησης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί θεραπεύουν ασθενείς με υποθερμία με θερμό αλατούχο διάλυμα που εγχέεται στις φλέβες.

Θα κάνουν επίσης μια διαδικασία για την αναθέρμανση του αίματος ενός ασθενούς που περιλαμβάνει τη λήψη του αίματος, το ζέσταμα του στη συνέχεια, την επιστροφή του στο σώμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει Healthline.

Κάποιος με υποθερμία συνήθως δεν γνωρίζει την κατάστασή του, επειδή τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν σταδιακά. Επίσης, η σύγχυση της σκέψης που σχετίζεται με την υποθερμία αποτρέπει την αυτογνωσία. Η μπερδεμένη σκέψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων.

Αιτίες που την προκαλούν

Η υποθερμία συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ότι την παράγει. Οι πιο συχνές αιτίες της υποθερμίας είναι η έκθεση σε συνθήκες κρύου καιρού ή κρύου νερού. Αλλά η παρατεταμένη έκθεση σε οποιοδήποτε περιβάλλον πιο κρύο από το σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία εάν δεν είστε ντυμένοι κατάλληλα ή δεν μπορείτε να ελέγξετε τις συνθήκες που επικρατούν.

Ειδικές καταστάσεις που οδηγούν σε υποθερμία περιλαμβάνουν:

Να φοράτε ρούχα που δεν είναι αρκετά ζεστά για τις καιρικές συνθήκες

Μένετε έξω στο κρύο πολύ καιρό

Φοράτε βρεγμένα ρούχα για ώρα

Πτώση σε παγωμένο νερό από κάποιο ατύχημα

Ζείτε σε χώρο που έχει πολύ κρύο, είτε λόγω κακής θέρμανσης είτε από υπερβολικό κλιματισμό

Διαβάστε επίσης:

Το αντίσωμα – όπλο στα χέρια των γιατρών ενάντια στον κορονοϊό

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση