ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η πανδημική κόπωση και τι μπορείτε να κάνετε για αυτήν

Photo by cottonbro from Pexels

Αν και πέρασε μόλις μία μέρα, όλα μοιάζουν ίδια με τον περασμένο Μάρτιο. Το δεύτερο lockdown ανασύρει στενάχωρες μνήμες. Για ακόμα μία φορά, δεν μπορούμε να δούμε τους αγαπημένους σας, να βγούμε μία βόλτα έξω με τους φίλους και γενικά να κινηθούμε χωρίς περιορισμούς.

Παρόλα αυτά τα πράγματα έχουν και την αισιόδοξη πλευρά τους, διότι όλοι έχουν κάτι να περιμένουν, από τη στιγμή που πρόκειται για μια παρωδική κατάσταση. Η προσαρμογή σε μία ακόμα δύσκολη συνθήκη σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση.

Δεν αποκλείεται για πολλούς να αρχίσουν να νιώθουν και πάλι μοναξιά, άγχος, αβεβαιότητα και απελπισία, σε καθημερινή βάση. Η συνεχόμενη αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξάντληση και σε αυτό που αποκαλείται «πανδημία κόπωσης».

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με όσα συνιστούν οι ειδικοί:

Μην διαβάσετε διαρκώς τα νέα

Διαβάζοντας κάθε μέρα ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα του ιού ή ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως μπορεί να προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα και μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και άγχος. Περιορίστε την καθημερινή παρακολούθηση ειδήσεων για να αποτρέψετε το ψυχικό στρες.

Μην παραλείψετε τη συνομιλία με τους αγαπημένους σας

Κάντε συχνά μια βιντεοκλήση με τους φίλους σας και επικοινωνήστε μαζί τους. Το να μιλάτε σε κάποιον και να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, μπορεί να οδηγήσει σας ανακουφίσει και να σας βοηθήσει να αναλύσετε τα συναισθήματά σας, ώστε να σκεφτείτε μια διαφορετική προοπτική, για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Σκέπτομαι

Αυτή είναι πιθανώς μια δοκιμασμένη μέθοδος για τη μείωση του στρες και του άγχους. Βγείτε έξω το πρωί και διαλογιστείτε για τουλάχιστον 10 λεπτά για να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.

Αυτο-φροντίδα

Αφιερώστε μια μέρα την εβδομάδα στην περιποίηση του εαυτού σας. Είτε με το να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας ταινία ή κάνοντας ένα ωραίο ζεστό ντους ή διαβάζοντας ένα βιβλίο παρέα με ένα φλιτζάνι καφέ, φροντίστε να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο.

Κάντε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Κάντε μια λίστα με τα θετικά πράγματα στη ζωή σας και νιώστε την ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν και θα σας δώσει μια νέα προοπτική.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση