ΥΓΕΙΑ

Γερμανοί επιστήμονες έκαναν παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά

επιστήμονες
Photo by Drew Hays on Unsplash

Γερμανοί επιστήμονες, κατάφεραν να κάνουν ποντίκια που έχουν παραλύσει μετά από τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, να περπατήσουν ξανά. Πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο αποκατέστησαν έναν νευρικό δεσμό, που μέχρι σήμερα θεωρείται ότι δεν μπορεί να διορθωθεί στα θηλαστικά, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που εγχέεται στον εγκέφαλο.

Οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους, που συχνά προκαλούνται από αθλήματα ή τροχαία ατυχήματα, τους αφήνουν παράλυτους επειδή δεν είναι σε θέση να μεγαλώσουν όλες οι νευρικές ίνες που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των μυών και του εγκεφάλου.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρουρ Μπόχουμ, κατάφεραν να διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα των ποντικών που έχουν μείνει παράλυτα, ώστε να αναγεννηθούν χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη.

Ο επικεφαλής ερευνητής της έρευνας Ντίτμαρ Φίσερ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Με μία σχετικά μικρή παρέμβαση, ενεργοποιούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων, ώστε να αναγεννηθούν και τελικά αυτός είναι ο λόγος που τα ποντίκια μπορούν να περπατήσουν ξανά».

Επίσης είπε ότι τα παραπληγικά ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία, άρχισαν να περπατούν δύο με τρεις εβδομάδες πιο μετά.

Η πρωτεΐνη που βοήθησε να αναζωογονηθούν οι κινητικοί νευρώνες, ονομάζεται ιντερλευκίνη-6. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση φορέων γενετικών πληροφοριών στον εγκέφαλο για την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης.

Η ομάδα τώρα ερευνά, εάν η θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί και να λειτουργήσει και σε μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως σκύλους, χοίρους κτλ. Ο Φίσερ είπε ότι αν λειτουργήσει με αυτά τότε θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής και για τους ανθρώπους, κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι θα διαρκέσει σίγουρα αρκετά χρόνια.

Στην έρευνα συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής επιστήμων Αναστασία Ανδρεαδάκη.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τα 3 τρόφιμα που θα επαναφέρουν την όσφρηση και τη γεύση σας

Ποιο είδος επιχείρησης αναδείχθηκε απρόσμενα από την πανδημία

Ποιες θεραπείες κατά του κορονοϊού είναι ακατάλληλες για παιδιά και εφήβους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση