ΥΓΕΙΑ

Άφθες στο στόμα: Πώς να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι

άφθα
Photo by Gabb Tapic from Pexels

Οι άφθες, είναι μικρές πληγές (έλκη), που δημιουργούνται ως συνήθως κάτω από τα χείλη. Αν και συνήθως είναι ακίνδυνες, συμβαίνουν σε αρκετούς και είναι αρκετά επώδυνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση που προκαλεί πόνο και δυσφορία, που δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να τραφεί επαρκώς.

Το έλκος του στόματος προκαλείται από διάφορους λόγους όπως κάθε είδους τραυματισμό, τυχαίο δάγκωμα στο μάγουλο, εξανθήματα στο στόμα ή οποιοδήποτε είδος μόλυνσης. Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία τους. Σε περίπτωση όμως που επιθυμείτε να προσπαθήσετε να την ξεπεράσετε με πιο φυσικό τρόπο, υπάρχουν ορισμένες συνταγές με υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε γρηγορότερα από τον πόνο:

Οικιακές θεραπείες για έλκη στο στόμα:

Μέλι

Το μέλι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν τα έλκη του στόματος και τον πόνο που σχετίζεται με αυτά. Έτσι, απλώστε συχνά το μέλι στην πληγείσα περιοχή για να θεραπεύσετε το έλκος.

Μαγειρική σόδα

Φτιάξτε μια πάστα μαγειρικής σόδας με νερό και απλώστε το στο έλκος και αφήστε το να στεγνώσει. Μόλις στεγνώσει, ξεπλύνετε με νερό και κάντε γαργάρες. Επαναλάβετε αυτό τρεις φορές την ημέρα.

Photo by Noah Buscher on Unsplash

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας εκτος από το μαγείρεμα, μπορεί να φανεί χρήσιμο και για την καταπολέμηση μιας άφθας.  Λίγοι ‘ομως το γνωρίζουν ότι έχει τέτοιου είδους ιδιότητες. Απλώστε το λάδι στην άφθα και αφήστε το για μερικά λεπτά. Εφαρμόστε συχνά ακόμα και όταν κοιμάστε το βράδυ. Το λάδι καρύδας έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, που σκοτώνουν τα μικρόβια που προκαλούν το έλκος.

Αλατόνερο

Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας αλάτι με χλιαρό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό για να καταπραΰνει τον πόνο και την ταλαιπωρία. Κάνετε τρεις φορές την ημέρα για να μειώσετε τον πόνο. Στη συνέχεια, μπορείτε να επαναλάβετε για να φύγει η αλμυρή γεύση από το στόμα.

Οδοντόκρεμα

Η οδοντόπαστα περιέχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο στα έλκη. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στην πληγείσα περιοχή και ξεπλύνετε μετά από μερικά λεπτά.

Λάδι γαρίφαλου

Το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρέως για να θεραπεύσει τον πονόδοντο και τα έλκη του στόματος. Λοιπόν, πάρτε το λάδι σε ένα κομμάτι βαμβάκι και απλώστε στα έλκη. Περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι από τους ιστούς του έλκους.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το μικροβίωμα και πως μπορείτε να το ενισχύσετε αυτό το καλοκαίρι

Tα ρόδια είναι τα κατάλληλα φρούτα για την υγεία το φθινόπωρο

Μελέτη δείχνει ότι τα προβιοτικά δρουν κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση