ΥΓΕΙΑ

H δίαιτα και η άσκηση καταπολεμούν τον διαβήτη

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη κλινική δοκιμή που αξιολόγησε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η άσκηση και η διατροφή ως τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών πέτυχαν πλήρη ύφεση της νόσου, μετά από μόλις ένα χρόνο που είχαν τις έβαλαν στην καθημερινότητα τους.

Σίγουρα δεν αποτελεί φοβερή είδηση το γεγονός ότι η τήρηση μίας υγιεινής διατροφής, μίας συστηματικής άσκησης και η απώλεια υπερβολικού βάρους, μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να διαχειριστεί τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, μια συνεχής ροή έρευνας  τα τελευταία χρόνια, διαπίστωσε ότι πολλά άτομα που διαγνώστηκαν με την ασθένεια, έχουν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν την κατάσταση  χωρίς την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής, χρησιμοποιώντας μόνο παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Μέχρι σήμερα, η μελέτη αυτή παρέχει τα πιο ισχυρά στοιχεία που το υποστηρίζουν.

Η δοκιμή προσέλαβε περίπου 150 άτομα, όλα εντός τριών ετών από την αρχική διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 και με μέσο όρο ηλικίας 42 ετών. Η ομάδα χωρίστηκε τυχαία μεταξύ μιας ομάδας ελέγχου που έλαβε τυπική φροντίδα και μιας ομάδας παρέμβασης. Η δεύτερη ακολούθησε εντατική δίαιτα χαμηλής πρόσληψης θερμίδων για 12 εβδομάδες γνωστή ως «Cambridge Weight Plan» και κανονικό πρόγραμμα σωματική άσκησης.

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Μετά από αυτή την αρχική δίαιτα, τα άτομα πέρασαν άλλες 12 εβδομάδες μετάβασης σε μια γενική υγιεινή διατροφή, αν και εξακολουθούσαν να ελέγχουν την πρόσληψη των θερμίδων που κατανάλωναν.

Η ομάδα παρέμβασης παροτρύνθηκε επίσης να ολοκληρώνει τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα, παράλληλα με μια πρόταση για περπάτημα τουλάχιστον 10.000 βήματα κάθε μέρα.

Στο σημείο των 12 μηνών, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα αυτά, έχασαν κατά μέσο όρο 12 κιλά, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 4 κιλά, της πρώτης ομάδας.

Μέχρι το τέλος της δωδεκάμηνης μελέτης, παρατηρήθηκε κάτι εντυπωσιακό. Το 61% της ομάδας παρέμβασης δεν θεωρήθηκε πλέον διαβητικό, σε σύγκριση με μόλις 12 τοις εκατό που έφτασε σε παρόμοια στάδια ύφεσης, στην ομάδα ελέγχου τυπικής φροντίδας.

Ο επικεφαλής ερευνητής «Shahrad There», από την «Weill Cornell Medicine-Qatar», σχολίασε τα αποτελέσματα λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι μελέτες όπως αυτές, μπορούν να επιφέρουν μια μεγάλη αλλαγή στην κλινική προσέγγιση του διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο,  έτσι ώστε θα συνδυάσουμε τον πρώιμο έλεγχο με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, ουσιαστικά για να απαλλαγούμε από αυτήν την κατάσταση αμέσως, αντί να βάζουμε ανθρώπους να λαμβάνουν πολλά φάρμακα καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Μία 2 σε 1 ένεση βοηθά να ελεγχθεί το σάκχαρο στο αίμα

6 συνήθειες που φράζουν τους πόρους του δέρματος

Τα “κρυφά” οφέλη της αερόβιας άσκησης για την υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση