ΥΓΕΙΑ

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας και τα ύποπτα συμπτώματα τους

Photo by Klara Kulikova on Unsplash

Η αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι γενετικοί, όμως άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο (οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ορισμένους τύπους αρθρίτιδας, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν άλλους), έναν προηγούμενο τραυματισμό στις αρθρώσεις και την παχυσαρκία.

Δείτε παρακάτω τις τρεις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας

Οστεοαρθρίτιδα

Επίσης γνωστή ως αρθρίτιδα «φθορά», η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή. Προκαλεί τον χόνδρο – τον ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών όπου σχηματίζουν έναν σύνδεσμο – να σπάσει μέχρι το σημείο όπου το οστό αλέθει τα οστά, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται γενικά στα γόνατα, τους γοφούς, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη και μπορεί είτε να εξελιχθεί για πολλά χρόνια είτε να προκληθεί από τραυματισμό ή λοίμωξη.

Τα άτομα που έχουν οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν πόνο, μειωμένο εύρος κίνησης, πόνο κατά το περπάτημα και αίσθημα δυσκαμψίας.

Με αυτήν τη μορφή αρθρίτιδας, τα συμπτώματα συνήθως έρχονται και φεύγουν. Ο πόνος στις αρθρώσεις της οστεοαρθρίτιδας είναι χειρότερος το πρωί και βελτιώνεται με τη δραστηριότητα καθώς συνεχίζεται η μέρα.

Photo by Maria Lupan on Unsplash

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αυτή η κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι στην πραγματικότητα μια αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος «επιτίθεται» στην επένδυση των αρθρώσεων, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί φλεγμονή στο τμήμα της άρθρωσης που προστατεύει και λιπαίνει. Μόλις συμβεί αυτό, εμφανίζεται πόνος και πρήξιμο.

Προκαλεί επίσης δερματικά εξογκώματα, γνωστά ως ρευματοειδή οζίδια, και δυσκαμψία που μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ημέρες.

Μετά τη διάγνωση της, στους ανθρώπους μπορεί να συνταγογραφηθούν στοματικά φάρμακα ή ενέσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Ενώ η αιτία της ψωριασικής αρθρίτιδας δεν είναι απολύτως σαφής, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι είναι επίσης μια αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται με παρόμοιους τρόπους με τη ρευματική αρθρίτιδα. Η κύρια διαφορά είναι ότι όταν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, το δέρμα μπορεί να εμφανίσει δερματικές παθήσεις, όπως εξανθήματα.

Τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα στις αρθρώσεις (ειδικά στα χέρια), αλλαγές στα νύχια, κόπωση, προβλήματα στα μάτια, δερματικά εξανθήματα και πρήξιμο και ευαισθησία στα δάχτυλα και τα πόδια.

Άλλες μορφές αρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας, όμως υπάρχουν περισσότεροι τύποι. Αυτοί περιλαμβάνουν: θυλακίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ουρική αρθρίτιδα, και φαινόμενο Raynaud, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας .

Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, ενώ η προχωρημένη ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς διαφορετικούς τύπους.

Τα παιδιά αν και πιο σπάνια, επίσης μπορούν να πάθουν έναν τύπο αρθρίτιδας γνωστό ως νεανική αρθρίτιδα.

Επειδή η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να προκληθεί από τόσες πολλές διαφορετικές καταστάσεις, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε πόνο και δυσκαμψία.

Διαβάστε επίσης:

Το αντίσωμα – όπλο στα χέρια των γιατρών ενάντια στον κορονοϊό

Tι μπορεί να προσφέρει στην υγεία η aerial yoga;

Τα απρόσμενα πλεονεκτήματα που έχει το 20λεπτο περπάτημα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση