ΥΓΕΙΑ

Τα «σιωπηλά» σημάδια που μαρτυρούν τον διαβήτη τύπου 2

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Ο διαβήτης επηρεάζει τον ασθενή ψυχικά και σωματικά και μπορεί να έχει δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Χωρίζεται σε δύο τύπους: Αν και οι δύο περιλαμβάνουν την αδυναμία του σώματος να επεξεργαστεί τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, είναι διαφορετικοί. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το σώμα δεν μπορεί να εκκρίνει ινσουλίνη. Μόνο το 10 % των περιστατικών με διαβήτη είναι τύπου 1, τα οποία συνήθως διαγιγνώσκονται κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία και αντιμετωπίζονται με καθημερινές λήψεις ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 2, από την άλλη πλευρά, είναι ακόμη πιο ύπουλος. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα παράγει ινσουλίνη, όμως δεν μπορεί να την επεξεργαστεί σωστά. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μερικές φορές οι άνθρωποι το αποδίδουν ως άγχος και κόπωση.

Photo by Emma Simpson on Unsplash

Δείτε τα παρακάτω σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

Συχνοουρία

Ξαφνικά αισθάνεστε την πιεστική ανάγκη ούρησης συχνότερα σε σύγκριση με άλλες φορές.  Ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Σε περίπτωση βέβαια που προηγουμένως είχατε καταναλώσει άφθονο νερό, καταλαβαίνετε ότι ο λόγος είναι προφανής. Το σύμπτωμα είναι πιο ανησυχητικό όταν παρατηρείται συχνοουρία χωρίς να υπάρχει λόγος.

Στον διαβήτη, το σώμα μετατρέπει τα τρόφιμα σε σάκχαρα λιγότερο αποτελεσματικά και ως εκ τούτου, η ζάχαρη αρχίζει να συσσωρεύεται στο αίμα. Το σώμα απαλλάσσει την επιπλέον ζάχαρη από την έκκριση μέσω των ούρων.

Είστε παχύσαρκοι

Τα παχύσαρκα άτομα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη τύπου 2 και όσοι έχουν συσσωρευμένο λίπος γύρω από την κοιλιά, διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο λόγος;

Όταν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα συστήματα του σώματός σας (μεταβολισμού και καρδιαγγειακά), αποσταθεροποιούνται λόγω του είδους των χημικών ουσιών που απελευθερώνει το λίπος.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, οδηγεί σε μια ομάδα κυττάρων που δεν μπορούν να επεξεργαστούν όλα τα τρόφιμα που εισέρχονται. Επομένως αποδυναμώνονται οι υποδοχείς ινσουλίνης στην κυτταρική επιφάνεια. Το σώμα γίνεται αργά ανθεκτικό στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα δηλαδή διαβήτης.

 

Διαβάστε επίσης:

Tο ύπουλο σημάδι που μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Καρκίνος σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται με εξετάσεις αίματος

Ποια σημάδια δείχνουν ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση