ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης την υγεία;

Photo by Morgan Sarkissian on Unsplash

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη κοινώς γνωστή ως «ορμόνη του στρες». Είναι στεροειδές, που παράγεται από τα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή κάθε νεφρού. Η υπόφυση, που ρυθμίζει πόσο κορτιζόλη απελευθερώνουν τα επινεφρίδια υπάρχει στον εγκέφαλο.

Η ουσία αυτή, είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των αντιφλεγμονωδών διεργασιών του σώματος, της αρτηριακής πίεσης, της ανοσοποιητικής λειτουργίας και βοηθά τη μνήμη και τη λειτουργία της. Επίσης προωθεί, την εξισορρόπηση των ορμονών για καλύτερη υγεία.

Το πρόβλημα προκαλείται όταν ο οργανισμός αρχίζει να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης. Αυτό συμβαίνει όταν βρισκόμαστε υπό συνθήκες άγχους και πίεσης ή νιώθουμε φοβισμένοι και ανήσυχοι.

Τη στιγμή εκείνη, ένα πλήθος ορμονών αντιδρά στο άγχος και τα επινεφρίδια απελευθερώνουν κορτιζόλη για να δημιουργήσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στην κατάσταση.

Αυτή με τη σειρά της, προετοιμάζει το σώμα για να ανταποκριθεί, παρέχοντας άμεση ενέργεια στους μεγάλους μύες, χρησιμοποιώντας αυξημένες ποσότητες γλυκόζης.

Αυτό σταματά την παραγωγή ινσουλίνης, ώστε η γλυκόζη στο σύστημα να είναι διαθέσιμη για άμεση χρήση και να μην αποθηκεύεται.

Το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Αύξηση του καρδιακού ρυθμού – Μειώνει τις αρτηρίες και η επινεφρίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Και οι δύο αντλούν αίμα πιο γρήγορα μέσω του κυκλοφοριακού συστήματος.

Προκαλείται άγχος  – Η άβολη κατάσταση προκαλεί περισσότερο άγχος.

Αποβολή άγχους – τα επίπεδα της ορμόνης πέφτουν στα φυσιολογικά μόλις ανακουφιστεί το άγχος.

Επίδραση της κορτιζόλης στους επινεφριδιακούς αδένες σας

Τα επινεφρίδια έχουν σημαντική λειτουργία. Παράγουν τις ορμόνες που καίνε λίπος και πρωτεΐνες, ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντιδρούν στο άγχος ή τον φόβο.

Οι πιο σημαντικές ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια είναι η αλδοστερόνη και η κορτιζόλη. Όταν έχετε διαταραχή των επινεφριδίων, οι αδένες μπορούν να παράγουν πολύ λίγη ή υπερβολική ποσότητα συγκεκριμένης ορμόνης. Για παράδειγμα, η κόπωση των επινεφριδίων είναι μια διαταραχή την οποία οι εναλλακτικοί ιατροί πιστεύουν ότι συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετή κορτιζόλη και άλλες ορμόνες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τα επινεφρίδια, ωθούνται συνεχώς να παράγουν κορτιζόλη λόγω του αδιάκοπου στρες. Με την πάροδο του χρόνου, «κουράζονται» και δεν είναι πλέον σε θέση να παράγουν ορμόνες στις απαιτούμενες ποσότητες.

Τα συμπτώματα της χαμηλής κορτιζόλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Λαχτάρα για αλμυρή τροφή

Διαταραγμένος ύπνος

Κούραση

Χαμηλή πίεση αίματος

Πόνοι και πόνοι στο σώμα

Πεπτικά προβλήματα.

Συμπτώματα υπερβολικής κορτιζόλης

Όταν έχετε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως το σύνδρομο Cushing και να διαταράξει τη λίμπιντο μιας γυναίκας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους ή μπορεί να τις σταματήσει εντελώς καθώς και να προκαλέσει κατάθλιψη και άγχος.

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ακμή

Μώλωπες που εμφανίζονται εύκολα

Πιο παχύ πρόσωπο

Αύξηση βάρους στην ωμοπλάτη και στη μέση

Δυσκολίες συγκέντρωσης

Λεπτό δέρμα

Πονοκέφαλοι

Υψηλή πίεση του αίματος

Μυϊκή αδυναμία

Αργή επούλωση πληγών

Οστεοπόρωση

Συχνή ούρηση και δίψα

Σοβαρή κόπωση

Αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη.

Η σωστή διατροφή και η καλή ψυχική υγεία, είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να εξασφαλίσουν τα φυσιολογικά της επίπεδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Έρχονται τα ρούχα που θα μας προειδοποιούν για την κατάσταση της υγείας μας

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση