SUCCESS STORIES

Οι 5 ισχυρότερες CEOs του κόσμου

Οι 5 ισχυρότερες CEOs του κόσμου

Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, ηγούνται από γυναίκες. Δυναμικές CEOs που όχι απλώς έχουν αποδείξει την αξία τους, αλλά κι ότι γνωρίζουν καλά το μυστικό της επιτυχίας.

Από τη Bumble ως το YouTube και τη Heineken, παρακάτω βρίσκονται οι ισχυρότερες Διευθύνουσες Σύμβουλοι του κόσμου.

Σούζαν Γουοτζίσκι – YouTube

πηγή: LinkedIn

H Σούζαν Γουοτζίσκι ανέλαβε το YouTube το 2014, πριν γίνει η νούμερο ένα πλατφόρμα βίντεο στον κόσμο.

Ξεκίνησε να κερδίζει τα πρώτα της χρήματα όταν ήταν μόλις 11 ετών, πουλώντας μπαχαρικά στους γείτονές της. Έγραφε, έπειτα, για τη σχολική εφημερίδα κι αργότερα σπούδασε κοινωνιολογία και πληροφορική. Πήρε πτυχίο Φιλολογίας και Ιστορίας από το Harvard, ενώ σχεδίαζε να κάνει το διδακτορικό της και να αφοσιωθεί στην επιστήμη. Όλα, βέβαια, ανατράπηκαν όταν άρχισε να ενδιαφέρεται για την τεχνολογία.

Άρχισε να εργάζεται στο τμήμα marketing της Intel, ενώ λίγο αργότερα κάποιος γνωστός της τη σύστησε στους ιδρυτές της Google. Σχεδόν αμέσως, όταν η κορυφαία μηχανή αναζήτησης έκανε τα πρώτα της βήματα ακόμη, προσελήφθη – ήταν η 16η υπάλληλος και marketing manager της  εταιρείας. Το 2006 ήταν που αναγνώρισε πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει το YouTube, οπότε και πρότεινε την εξαγορά του. Εκείνη, μάλιστα, την ανέλαβε, κλείνοντας ένα deal 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λίζα Σου – AMD

πηγή: Twitter

Το Macbook, το PlayStation 4, το Xbox One και το τελευταίο smartphone της Samsung έχουν κάτι κοινό: Όλα τους, αποτελούνται από hardware της AMD.

H Advanced Micro Devices (AMD) είναι η εταιρεία που παράγει επεξεργαστές υπολογιστών για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επικεφαλής της, η Λίζα Σου, μία επιχειρηματίας με καταγωγή από την Ταϊβάν που σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει ξεχωρίσει για τα χρόνια που πέρασε στις ΙΒΜ, Texas Instruments και Freescale Semiconductor.

Έγινε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AMD πίσω στο 2014.

H Λίζα Σου μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα 3 της μόλις χρόνια. Ο πατέρας της ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τα μαθηματικά και τη φυσική, ενώ η μητέρα της ξεκίνησε ως λογίστρια κι αργότερα έγινε επιχειρηματίας. Η Σου, λοιπόν, έμαθε από νωρίς να εργάζεται σκληρά και να μελετάει.

Στα 10 της, άρχισε να επιδιορθώνει το τηλεχειριστήριο για τα αυτοκινητάκια του μικρού αδελφού της. Λίγο αργότερα, αποφοίτησε από το πρότυπο σχολείο του Μπρονξ και σπούδασε στο ΜΙΤ.

Ως διδακτορική φοιτήτρια, ήταν μία από τις πρώτες ερευνήτριες που ασχολήθηκαν με μία αναπόδεικτη τεχνική βελτίωσης της τεχνολογίας των ημιαγωγών, ενώ το 2017, το Fortune τη συμπεριέλαβε στη λίστα των Σπουδαιότερων Ηγετών του Κόσμου.

Μέριλιν Χιούσον – Lockheed Martin

πηγή: LinkedIn

Ορισμένα από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά όπλα του κόσμου, κατασκευάζονται στη Lockheed Martin, την εταιρεία που διοικεί μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου: Η Μέριλιν Χιούσον.

Η επιχείρηση θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αμερικανικούς οργανισμούς που εμπιστεύονται η CIA, το FBI, η IRS, η NSA και το Πεντάγωνο. Τρία χρόνια πριν, το 2018, έλαβε κρατικά κονδύλια 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία της χώρας.

Η Χιούσον δυσκολεύτηκε να φτάσει ψηλά. Μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα της, η οποία ανήκε στο στρατιωτικό σώμα γυναικών. Ο πατέρας της, έφυγε από τη ζωή στα 9 της χρόνια – είχε προλάβει, ωστόσο, να τη διδάξει όσα μπορούσε. Η ίδια, θεωρεί πως η επιτυχία της οφείλεται στη μητέρα της. Μελέτησε σκληρά, πήρε πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, προχώρησε στο Columbia Business School και το Harvard Business School, ενώ μπήκε στην «οικογένεια» της Lockheed Martin, το 1983. Εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο το 2012 και την ακριβώς επόμενη χρονιά, ανέλαβε καθήκοντα CEO.

Γουίτνεϊ Γουολφ Χερντ – Bumble

πηγή: Twitter @WhitWolfeHerd

Στα 20 της χρόνια, η Γουίτνεϊ Γουολφ Χερντ ίδρυσε την πρώτη της επιχείρηση. Πουλούσε τσάντες από μπαμπού, προκειμένου να βοηθήσει τις περιοχές που έπληξε η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα της BP, το 2010. Συνεργάστηκε, τότε, με τον στιλίστα των διασήμων, Πάτρικ Άουφντενκαμπ, ιδρύοντας τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Help Us Project – τότε, οι δημιουργίες της ξεκίνησαν να γίνονται αγαπημένες των δημοφιλέστερων ανθρώπων της εποχής.

Εργάστηκε για λίγο σε ορφανοτροφείο της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ στα 22 της ξεκίνησε να εργάζεται στα Hatch Labs. Εκεί ήταν που γνώρισε τον Σον Ραντ και άρχισε να ασχολείται με τη startup Cardify. Η ιδέα εξελίχθηκε και το Tinder δεν άργησε να «γεννηθεί».

Η Γουίτνεϊ Γουολφ Χερντ έγινε η υπεύθυνη marketing της εφαρμογής γνωριμιών, ενώ εκείνη σκέφτηκε το όνομά της. Ακόμη και το logo ήταν δικής της έμπνευσης. Έπειτα από την υποτίμηση που δέθχηκε, όμως, το σεξισμό που υπέστη και την παρενόχληση, αποχώρισε. Το 2014 ίδρυσε τη δική της εφαρμογή, Bumble, στην οποία το πρώτο βήμα κάνουν οι γυναίκες.

Έγινε η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ, ενώ το δικό της project μετρά σχεδόν 30 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Μέρι Μπάρα – General Motors

πηγή: LinkedIn

Η Μέρι Μπάρα γεννήθηκε για να κατακτήσει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ο πατέρας της πέρασε 39 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο της Pontiac στο Ντιτρόιτ, ενώ εκείνη σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο General Motors Institute. Φοιτήτρια ακόμη, στα 18 της, άρχισε να εργάζεται για την GM. Στις αρμοδιότητές της βρισκόταν η επιθεώρηση των οχημάτων, μέσω της οποίας θα κάλυπτε ευκολότερα τα έξοδα του Πανεπιστημίου.

Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερο ξεχώριζε και κέρδιζε την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων της. Προκειμένου να εξελιχθεί, έκανε ΜΒΑ στο Στάνφορντ και ο κόπος της ανταμείφθηκε. Η αφοσίωσή της στην εταιρεία την οδήγησε ψηλά και, το 2014, έγινε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

 

Διαβάστε επίσης:

Μινγκ Ζάο (PROVEN): Για τη δυναμική CEO, το μυστικό της επιτυχίας είναι η μητρότητα

Μίντι Γκρόσμαν (Weight Watchers): Η CEO που άλλαξε για πάντα το πρόσωπο της εταιρείας κι έδωσε τέλος στην κουλτούρα της δίαιτας

Dhivya Suryadevara: Από την Ινδία στο Harvard, τη Wall Street και την οικονομική καθοδήγηση της GM

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση